Χάκινγκ στη φωτοσύνθεση για την ενίσχυση της σοδειάς απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Χάκινγκ στη φωτοσύνθεση για την ενίσχυση της σοδειάς απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Ανακαλύψεις στη γενετική τροποποίηση φυτών υπόσχονται αύξηση παραγωγής και βελτίωση της διατροφικής ασφάλειας. Παρεμβαίνοντας σε γονίδια που σχετίζονται με τη φωτοσύνθεση, μια διεθνής ομάδα ερευνητών έχει καταφέρει να αναπτύξει νέες, πιο παραγωγικές ποικιλίες αραβόσιτου, πατάτας και άλλων φυτών. Αυτή η πρόοδος συνιστά ένα δυνητικά σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της διατροφικής ασφάλειας, δεδομένων των προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή. Η έρευνα επικεντρώνεται στο ένζυμο rubisco, το οποίο είναι θεμελιώδες για τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Αυτό το ένζυμο, το πλέον άφθονο στον πλανήτη, επιτρέπει στα φυτά να δεσμεύουν τον άνθρακα από το CO2 της ατμόσφαιρας και να τον μετατρέπουν σε γλυκόζη.

Η συνολική ποσότητα του rubisco παγκοσμίως υπολογίζεται στους 700.000 τόνους. Ωστόσο, η ποσότητα του ενζύμου στα κύτταρα των φυτών θεωρείται περιοριστικός παράγοντας για τη φωτοσύνθεση σε πολλές ποικιλίες. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ίλινοϊ και άλλων ιδρυμάτων έχουν εισάγει γενετικές αλληλουχίες που ενισχύουν την παραγωγή του rubisco. Η παραγωγικότητα του σόργου έχει αυξηθεί κατά 16% σε εξωτερικές καλλιέργειες, ενώ οι αυξήσεις σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες μπορεί να φτάσουν το 80%.

Στην ίδια κατεύθυνση, μια δεύτερη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Global Change Biology αναφέρεται σε μια νέα ποικιλία πατάτας ανθεκτικής στις ακραίες θερμοκρασίες. Αυτή η ποικιλία στοχεύει να περιορίσει την φωτοαναπνοή, μια διαδικασία που μπορεί να μειώσει τις σοδιές σε διάφορα φυτά έως και κατά 40%. Η ερευνητική ομάδα έχει προσθέσει στην πατατιά γονίδια που διευκολύνουν την εξουδετέρωση του γλυκολικού οξέος, το οποίο παράγεται κατά τη διαδικασία της φωτοαναπνοής. Στις συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, αυτή η νέα ποικιλία πατάτας προσφέρει 30% περισσότερους κονδύλους.

Οι ερευνητές προγραμματίζουν δοκιμές σε μεγαλύτερη κλίμακα για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα, ενώ παράλληλα εξετάζουν και άλλες καλλιέργειες, όπως η κασάβα. Ωστόσο, αν και οι δοκιμές αποδειχθούν επιτυχείς, παραμένει αμφίβολο εάν οι νέες ποικιλίες θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, οι οποίοι συχνά εκφράζουν επιφυλάξεις απέναντι στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play