Κίνδυνος για νέο Μάτι στον Αγ. Στέφανο

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Παραλείψεις οι οποίες μπορούν υπό προϋποθέσεις να οδηγήσουν σε νέο Μάτι στον Αγ.Στέφανο εντόπισε το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) ύστερα από έλεγχο στο Δασαρχείο Πεντέλης και στην Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Διονύσου.

Ο έλεγχος τον οποίο φέρνει στο φως το Politik είχε αντικείμενο τη νομιμότητα χορήγησης οικοδομικών αδειών από το Τμήμα Πολεοδομίας και Πολεοδομικών Εφαρμογών Καπανδριτίου σε εκτάσεις με δασική βλάστηση, ως ευρισκόμενες εντός οικισμού προ-υφιστάμενου του έτους 1923, κείμενες στην ευρύτερη περιοχή της Δ.Ε. Αγ. Στεφάνου Αττικής, καθώς και την παράλειψη οφειλόμενων ενεργειών του Δασαρχείου Πεντέλης για την προστασία αναδασωτέας έκτασης σε παρακείμενη του οικισμού του Αγ. Στεφάνου Αττικής περιοχή.

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε παράλειψη οφειλόμενων ενεργειών των εκάστοτε νομαρχών, του Πολεοδομικού Γραφείου Καπανδριτίου, των δασικών Υπηρεσιών, αλλά κυρίως του Δασαρχείου Πεντέλης, προς εφαρμογή των προστατευτικών διατάξεων της δασικής νομοθεσίας για τα δάση, τις αναδασωτέες και τις εν γένει δασικές εκτάσεις που βρίσκονται εντός του φερόμενου ως οικισμού του Αγ. Στεφάνου, της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών, του (τότε) Υπουργείου Γεωργίας και της εκάστοτε αρμόδιας Πολεοδομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση, η παράλειψη άσκησης των οφειλομένων ενεργειών των εμπλεκομένων δασικών και κυρίως των πολεοδομικών Υπηρεσιών συνετέλεσε στην υφιστάμενη κατάσταση παντελούς  έλλειψης ορθολογικού, χωροταξικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού κι οδήγησε αφενός στη δημιουργία πραγματικών καταστάσεων μη αναστρέψιμων, εις βάρος της επιβεβλημένης από το Σύνταγμα προστασίας των δασών κι αφετέρου στη διαμόρφωση πεποίθησης στους πολίτες ότι η δημιουργία δικαιωμάτων επί αυτών των εκτάσεων είναι επιτρεπτή, με προφανή βλάβη στο περιβάλλον κι ενδεχόμενη στο δημόσιο συμφέρον.

Τι πρότεινε το ΣΕΕΔΔ

Το ΣΕΕΔΔ πρότεινε στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Τράπεζας Γης του ΥΠΕΝ να μεριμνήσει ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη σύνταξη πολεοδομικής μελέτης για το σύνολο της έκτασης που καταλαμβάνει η Κοινότητα του Αγ. Στεφάνου

To Δασαρχείο Πεντέλης ενημέρωσε ότι έχει προβεί σε ψηφιακή επεξεργασία για τον εντοπισμό και την αποτύπωση σε διανυσματική μορφή των εκτάσεων της Δ.Ε. Αγ. Στεφάνου Δήμου Διονύσου Αττικής οι οποίες εξαιρούνται από τις προγενέστερες αποφάσεις κήρυξης της με αρ. 244/10 απόφασης του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Για την ίδια έκταση του Αγ. Στεφάνου τελείται επικαιροποίηση των δασικών χαρτών από τη Δ/νση Δασών Ανατ. Αττικής και μετά από την επερχόμενη διασταύρωση των στοιχείων των άνω Υπηρεσιών θα ακολουθήσει η τελική αποτύπωση των εκτάσεων.

 

Loading