Καταδικάστηκε η σπείρα με τους «μαϊμού» λογαριασμούς στη Ζυρίχη

Ποινές από τρία έως 17 χρόνια για τρεις επιτήδειους που εξαπατούσαν καταθέτες αποσπώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά με τα οποία δήθεν θα τους άνοιγαν λογαριασμούς στη Τράπεζα Julius Bär στη Ζυρίχη.

propoli

Ανάμεσα στους τρεις κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν τελεσίδικα από Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας ήταν και ο Ελβετός διευθυντής της Τράπεζας.

Ειδικότερα, το δικαστήριο με ομόφωνη απόφασή του έκανε δεκτή την εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας, Παναγιώτη Αθανασίου, και καταδίκασε τον Θωμά Καρύδα που εμφανιζόταν ως επίσημος αντιπρόσωπος της Τράπεζας στην Ελλάδα σε κάθειρξη 17 ετών, τη σύζυγό του σε φυλάκιση 3 ετών, καθώς και τον Ελβετό διευθυντή της Ελβετικής Τράπεζας και υπεύθυνο για τους Έλληνες πελάτες, Manuel Sovilla, επίσης σε φυλάκιση 3 ετών.

Η κομπίνα

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο Καρύδας (ο οποίος εκτίει ποινή και για άλλη απάτη) εμφανιζόταν στην Αθήνα από το 2005 ως δήθεν επίσημος αντιπρόσωπος της Julius Bär στην Ελλάδα ενώ στην πραγματικότητα η σύμβασή του προέβλεπε τη προσέλκυση νέων πελατών έναντι αμοιβής.

Με τη βοήθεια του Sovilla,που γνώριζε την πραγματική του ιδιότητα και ο οποίος ήταν τότε υπεύθυνος για τους Έλληνες πελάτες της ελβετικής τράπεζας, έπειθαν τους ανυποψίαστους καταθέτες να ανοίξουν λογαριασμούς στο κατάστημα της Ζυρίχης με την υπόσχεση μεγάλων αποδόσεων.

Τους έδιναν μάλιστα και κάποια έγγραφα που δήθεν αποδείκνυαν ότι οι λογαριασμοί άνοιξαν. Τα θύματα κατέθεταν τα χρήματα σε λογαριασμούς του Καρύδα, ώστε αυτά να μεταφερθούν στη συνέχεια σε δικούς τους στη Julius Bär.

Τα χρήματα όμως ουδέποτε έφτασαν εκεί αλλά υπεξαιρέθηκαν αρχικώς από τον Καρύδα ενώ τα ίχνη τους…. χάθηκαν.

Η απάτη αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2009 όταν κάποιοι πελάτες ζήτησαν χρήματα από τους λογαριασμούς τους, χωρίς όμως να τα πάρουν ποτέ.

Από την πλευρά της η ελβετική τράπεζα αν και ενημερώθηκε από τα ίδια τα θύματα το Δεκέμβριο του 2009 για την απάτη και την πλαστογραφία των παραστατικών της, ουδέποτε κινήθηκε νομικά εναντίον των υπευθύνων και δεν έκανε και καμία ενέργεια για να αποζημιωθούν οι εξαπατηθέντες.

Loading