INTIME

Στελέχη φυλακών προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά του διευθυντή τους

Δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι επαρχιακής φυλακής που δέχονται απειλές κατά της ζωής τους από επικίνδυνους κρατούμενους προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά του διευθυντή του εν λόγω καταστήματος αλλά και κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου.

propoli

Τους θεωρούν υπευθύνους για τη μη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια τους, με αποτέλεσμα να προσφύγουν στο ΣτΕ. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ο διευθυντής της φυλακής υπονομεύει με συγκεκριμένη του ενέργεια την ασφάλεια τους.

Τι έχει συμβεί ακριβώς:

Οι δύο σωφρονιστικοί αναφέρουν ότι μετά από επεισόδιο που σημειώθηκε στη φυλακή το 2011, στοχοποίηθηκαν καθώς έγινε ονομαστική αναφορά σε γνωστό ιστότοπο οποίος εκφράζει τις θέσεις και απόψεις του αντιεξουσιαστικού χώρου ενώ δέχονται ευθείες απειλές κατά της ζωής τους, τόσο οι ίδιοι όσο και μέλη της οικογένειας τους, από κρατούμενο της φυλακής και από μέλη αντεξουσιαστικών οργανώσεων.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι συνάδελφοί τους, οι οποίοι είχαν στοχοποιηθεί λιγότερο, δέχθηκαν εμπρηστικές και βομβιστικές επιθέσεις.

Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι η ίδια αντιεξουσιαστική οργάνωση με πολεμικό όπλο AK-47(Kalanhnikov) το Φεβρουάριο του 2015 δολοφόνησε έξω από το σπίτι του, τον αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού, ο οποίος προηγουμένως είχε δεχθεί και αυτός απειλές.

Έλαβαν άδεια οπλοφορίας οι δύο προσφεύγοντες υπάλληλοι

Οι δύο προσφεύγοντες υπάλληλοι, ζήτησαν και έλαβαν από τις αρμόδιες αρχές (Εισαγγελία και Αστυνομία) άδεια οπλοφορίας, καθώς κρίθηκε ότι υφίσταται άμεσος, σταθερός και διαρκής κίνδυνος τόσο για τη ζωή τους όσο και των μελών των οικογενειών τους. Με ημερήσια διαταγή δε του διευθυντή της φυλακής είχαν την υποχρέωση να αφήνουν τον οπλισμό και τις σφαίρες, στο γραφείο του διοικητή της εξωτερικής φρουράς της φυλακής, μέσα σε ασφαλές οπλοκιβώτιο που κλείδωνε με κλειδωνιά ασφαλείας.

Όμως, αιφνιδιαστικά τον περασμένο Φεβρουάριο ο διευθυντής της φυλακής ανακάλεσε την προηγούμενη ημερησία διαταγή του (του 2015) και διέταξε την απομάκρυνση του οπλοκιβώτιου με αποτέλεσμα οι δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι να μην μπορούν να ασφαλίζουν τα όπλα τους, πριν μπουν στο κατάστημα κράτησης.

Έτσι, εφόσον δεν υπάρχει χώρος ασφαλούς φύλαξης του οπλισμού τους, δεν μπορούν να έχουν, για την ατομική τους ασφάλεια τον οπλισμό τους κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους από τη φυλακή.

Τέλος, υποστηρίζουν στην αίτηση ακύρωσης της επίμαχης απόφασης ότι η αναιτιολόγητη αυτή απόφαση του διευθυντή της φυλακής δεν ελήφθη για λόγους δημοσίου συμφέροντος που έχουν σχέση με την τάξη και ασφάλεια του καταστήματος κράτησης, ενώ ταυτόχρονα παραβιάζει συνταγματικές αρχές, όπως είναι της χρηστής διοίκησης, της καλής πίστης, της αναλογικότητας, του δικαιώματος της προηγούμενης ακροάσεως, κ.λ.π.

Δείτε επίσης: Τσίπρας: «Όχι σε διακρίσεις, ξενοφοβικές και ρατσιστικές συμπεριφορές»

Loading