Υπόθεση Novartis: Τέλος στη δικαστική διαμάχη Ράικου – Τουλουπάκη

Μετά από παραίτηση της πρώην εισαγγελέως διαφθοράς, Ελένης Ραίκου και του γιατρού συζύγου της, Λάζαρου Καρνέση, «έκλεισε» και τυπικά το θέμα της αγωγής που είχε καταθέσει το ζευγάρι στο Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας σε βάρος της νυν εισαγγελέως διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη και κατά των δύο επίκουρων εισαγγελέων, Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη.

propoli

Η κ. Ράικου και ο σύζυγος της είχαν καταθέσει αγωγή κακοδικίας ζητώντας συνολική αποζημίωση 300.000 ευρώ για ηθική βλάβη που υποστήριζαν ότι υπέστησαν από διαρροές  που είχαν γίνει σχετικά με την υπόθεση της Novartis, και συγκεκριμένα από την δημοσιοποίηση ότι στη λίστα των γιατρών που ερευνούνταν περιλαμβανόταν και ο Λάζαρος Καρνέσης.

Από την πλευρά του τότε ο συζυγος της πρώην εισαγγελέως κατά της διαφθοράς είχε αρνηθεί ότι είχε οποιαδήποτε έκνομη σχέση με τη Novartis, υποστηρίζοντας ότι έλαβε το 2009 το ποσό των 1.000 ευρώ ως νόμιμη αμοιβή για την συμμετοχή του σε ομαδική μελέτη γιατρών  για λογαριασμό της Novartis. Είχε μάλιστα αποδώσει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών σε στοχοποίηση της συζύγου του.

Τι επισημαινόταν στην αγωγή

Στην αγωγή επισημαινόταν ότι από την συγκεκριμένη διαρροή παραβιάστηκε η μυστικότητα  της ανάκρισης, υπήρξε παραβίαση προσωπικών δεδομένων και προσβολή της προσωπικότητας του ζεύγους.

Το Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας στο οποιο δικάζονται μόνο αγωγές πού αφορούν σε αποφάσεις της Δικαιοσύνης αλλά και ενέργειες δικαστών και εισαγγελέων κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους, δημοσίευσε την απόφαση του  με την οποία καταργεί τη δίκη, καθώς προηγουμένως η κυρία Ράικου και ο σύζυγός της είχαν ζητήσει την παραίτησή τους από την αγωγή κακοδικίας. Κι αυτό γιατί από λάθος η αγωγή τους είχε αναγνωριστικό αίτημα και όταν αυτό έγινε αντιληπτό είχε εκπνεύσει η προβλεπόμενη προθεσμία για να κατατεθεί νέα αγωγή με καταψηφιστικό περιεχόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι στο 7μελές Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας (άρθρο 99 του Συντάγματος) δικάζονται μόνο αγωγές κατά δικαστών και εισαγγελέων.

Loading