Δεύτερο κρούσμα με μύκητα Candida Auris στην Κρήτη

Ένα ακόμη κρούσμα του ανθεκτικού μύκητα Candida Auris εντοπίστηκε σε ασθενή στην Κρήτη.

Ειδικότερα, βρέθηκε και δεύτερο κρούσμα του ανθεκτικού μύκητα Candida Auris, μετά από εργαστηριακό έλεγχο σε έναν άνδρα που νοσηλεύεται τις τελευταίες ημέρες στο ΠΑΓΝΗ.

Πρόκειται για 64χρονο ασυμπτωματικό άνδρα, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείου του Ηρακλείου για άλλο πρόβλημα υγείας, μετά από παραπομπή γιατρών άλλου νοσηλευτικού ιδρύματος του νησιού.

Την διάγνωση του νέου αυτού περιστατικού, λίγες ημέρες μετά την γνωστοποίηση της νοσηλείας ηλικιωμένου άνδρα με τον ίδιο μύκητα στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου, επιβεβαίωσε ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης.

Όπως εξήγησε ο κ. Χαλκιαδάκης, ο 64χρονος βρέθηκε ότι έχει προσβληθεί από τον ανθεκτικό μύκητα σε τυχαίο έλεγχο. Ο μύκητας τυποποιήθηκε χθες και ήδη ο ασθενής, που παραμένει ασυμπτωματικός, έχει απομονωθεί και ακολουθεί την προβλεπόμενη θεραπευτική αγωγή.

Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη ήδη έχει γίνει η ιχνηλάτηση του περιβάλλοντός του και δεν έχουν εντοπισθεί άλλες προσβολές. «Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και δεν εμπνέει καμία ανησυχία», τόνισε ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου.

Ο μύκητας Candida Auris, ο οποίος εμφανίζεται συνήθως στους νοσοκομειακούς χώρους και κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας, δεν απειλεί άτομα εκτός νοσοκομείου και εκτός ΜΕΘ.

Αυτό είχε ξεκαθαρίσει προ ημερών η προϊσταμένη Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης για τα λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ, επιδημιολόγος Κασσιανή Μέλλου, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι όσο πιο ανοσοκατεσταλμένος είναι κάποιος, ή φέρει ξένα σώματα, όπως πχ καθετήρα ή είναι διασωληνωμένος, αυξάνεται η πιθανότητα να αποκτήσει σοβαρή νόσηση από τον συγκεκριμένο μύκητα.

Δείτε επίσης: ΕΛΑΣ: Προειδοποίηση για απάτες με κλείσιμο δωματίων μέσω ίντερνετ