Έρευνα στον Δήμο Ηρακλείου για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο

Το διαδίκτυο αποτελεί πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, όχι μόνο των ενήλικων αλλά και των παιδιών. Είτε με τη μορφή της πληροφορίας, της ενημέρωσης, ακόμη και της εκπαίδευσης, είτε με τη μορφή της επικοινωνίας, αλλά και της ψυχαγωγίας. Ωστόσο, οι παγίδες που κρύβει είναι πάντα διαρκείς και ποικιλόμορφες και όπως είναι λογικό, τα παιδιά ως χρήστες του διαδικτύου είναι τα πλέον εκτεθειμένα σε τέτοιες καταστάσεις. 
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών της πόλης. Σε συνεργασία με ειδικούς του χώρου, διεξάγει έρευνα στα σχολεία του δήμου, προκειμένου να συλλεχθούν στατιστικά στοιχεία για την πρόσβαση των παιδιών στο διαδίκτυο (πχ δημοφιλείς προορισμοί, συσκευές σύνδεσης, χρόνος πλοήγησης κά), να μελετηθούν οι υποδομές των σχολείων (δίκτυα, hardware και software προστασίας), να γίνει καταγραφή των δράσεων ενημέρωσης και κατάρτισης για μαθητές, διδακτικό προσωπικό αλλά και γονείς, και αφού αναλυθούν, να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων, που θα εξασφαλίσουν την ασφαλή πλοήγηση και φυσικά την ιδιωτικότητα των παιδιών.
Συγκεκριμένα, με τη νέα σχολική περίοδο, ο δήμος θα είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει μια σειρά από ενισχυτικά σεμινάρια στα σχολεία της πόλης, για να δώσει στα παιδιά επικεντρωμένες πλέον οδηγίες και συμβουλές, τις οποίες θα μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους όταν μπαίνουν στο ίντερνετ, κυρίως όμως να διαμορφώσει τις κατάλληλες υποδομές εντός σχολικών κτιρίων που θα ενισχύσουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. 

propoli

«Οι νέες τεχνολογίες είναι πολύτιμο εργαλείο στην υπηρεσία του ανθρώπου και της κοινωνίας, αρκεί να ξέρουμε να τις χρησιμοποιούμε σωστά», λέει ο δήμαρχος, Νίκος Μπάμπαλος και προσθέτει: «Ο κόσμος του διαδικτύου είναι ωφέλιμος γιατί μπορεί να μας προσφέρει άμεση πρόσβαση στη γνώση, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι ελλοχεύει κινδύνους για την ιδιωτικότητά μας, εάν δεν ξέρουμε να πλοηγηθούμε σωστά. Επιλέγουμε να εκπαιδεύσουμε πρώτα τη νέα γενιά χρηστών που είναι τα παιδιά μας, τα οποία γνωρίζουν και κάνουν μεγάλη χρήση των σύγχρονων ψηφιακών μέσων και πρέπει από τα πρώτα τους βήματα να μάθουν να τα χρησιμοποιούν σωστά. Είναι απαραίτητο για να κάνουμε χρήση της τεχνολογίας, αλλά και για να εκμεταλλευτούμε αυτά τα σύγχρονα εργαλεία σωστά, να προσφέρουμε πρώτα στα παιδιά μας τις ψηφιακές γνώσεις που απαιτούνται στον σημερινό κόσμο και δίνουν τεράστιες ευκαιρίες για χρήση και δημιουργία χρήσιμου ψηφιακού περιεχομένου». 

©Πηγή: amna.gr

Loading