ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η Ομάδα ΔΙΑΣ στα θρανία για Ποινικό Δίκαιο, Ψυχολογία και… Ανθρώπινα Δικαιώματα

Το μέτρο εξαγγέλθηκε αμέσως μετά τον θάνατο του 18χρονου Ρομά στην καταδίωξη στο Πέραμα.

Την 1η Νοεμβρίου, μια εβδομάδα μετά τα γεγονότα στο Πέραμα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Αμεσης Δράσης. Ενα απ’ αυτά ήταν η «διασφάλιση της συνεχούς επανεκπαίδευσης του συνόλου των αστυνομικών με προτεραιότητα τους αστυνομικούς που υπηρετούν στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ.».

propoli

Μαθήματα ποινικού δικαίου, αστυνομικής λειτουργίας, χρήσης όπλων, ρατσισμού, ανθρωπίνων δικαιώματων αλλά και διαχείρισης θυμού θα παρακολουθούν από σήμερα και μέχρι και τον Ιούλιο του 2022, τα μέλη της Ομάδας ΔΙΑΣ.

Σύμφωνα με την οδηγία, στη μετεκπαίδευση θα πάρει μέρος το σύνολο των αστυνομικών και ειδικών φρουρών που επανδρώνουν την Ομάδα ΔΙΑΣ της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττική, ενώ τα μαθήματα θα γίνονται στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, στην πρώην Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομίας.

Οι εκπαιδευόμενοι θα κρίνονται με αξιολόγηση και γραπτές εξετάσεις ενώ θα μένουν μεταξεταστέοι αν δεν καταφέρουν να πιάσουν τη βάση.

Το θεωρητικό και πρακτικό σκέλος

Η μετεκπαίδευση θα έχει δύο σκέλη, το θεωρητικό και το πρακτικό. Στην πρακτική εκπαίδευση περιλαμβάνονται κυρίως μαθήματα που αφορούν στη λειτουργία και χρήση των όπλων, τεχνικές σύλληψης, σωματικές έρευνες, μπλόκα, καταδιώξεις και εξομοίωση ένοπλων συμπλοκών, καθώς και πρώτες βοήθειες στο πεδίο της μάχης.

Ενδιαφέρον όμως έχουν τα μαθήματα της θεωρητικής εκπαίδευσης, καθώς περιλαμβάνουν κανόνες του Ποινικού Δικαίου, που σχετίζονται μεταξύ άλλων με την άμυνα, υπέρβαση της άμυνας, τους κανόνες σύλληψης, τους νόμους και τις αποφάσεις που διέπουν τα παραπάνω θέματα, κ.λπ.

Το κεφάλαιο «Ανθρώπινα δικαιώματα- Ρατσισμός- Ξενοφοβία- Διεθνής Προστασία», περιλαμβάνει ενότητες όπως η αξία του ανθρώπου και το δικαίωμα της ζωής, η αρχή της ισότητας, η προσωπική ελευθερία και ασφάλεια, η απαγόρευση των βασανιστηρίων, η θρησκευτική ελευθερία, η ελευθερία του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι, το άσυλο κατοικίας και η προστασία της ιδιοκτησίας, αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της Ελλάδας και τέλος: Ρατσισμός- ξενοφοβία, δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ και κοινότητες Ρομά.

Η μετεκπαίδευση περιλαμβάνει και θέματα ψυχολογίας, που σχετίζονται κυρίως και το αστυνομικό έργο στο δρόμο, όπως είναι η δυναμική της ομάδας, ο έλεγχος της ομάδας, η διαχείριση του εργασιακού στρες, η διαχείριση του θυμού και της βίας και το μετατραυματικό στρες.

Τέλος, το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με μαθήματα που αφορούν στην επαγγελματική αγωγή, κανόνες δεοντολογίας και στοιχεία επικοινωνίας. Σε αυτά έχουν σημαντική θέση οι γενικοί κανόνες επαγγελματικής αγωγής και συμπεριφοράς των αστυνομικών, η συμπεριφορά του αστυνομικού κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του, αλλά και εκτός αυτής, παράγοντες που επηρεάζουν τις σχέσεις αστυνομικού και πολίτη και τρόποι επικοινωνίας, συμπεριφοράς και ελέγχου ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Δείτε επίσης: Καιρός: Νέο κύμα κακοκαιρίας με βροχές και καταιγίδες – Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει

Loading