Με αρνητικό μοριακό τεστ η είσοδος των ταξιδιωτών στην Ελλάδα

Η χώρα μας ανακοίνωσε ότι οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στην επικράτεια θα πρέπει να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Το μέτρο αυτό θα ισχύει από την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου.

Μόνο με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου PCR, που έχει γίνει εντός των τελευταίων 48 ωρών, θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα από την ερχόμενη Κυριακή τα ξημερώματα επισκέπτες από το εξωτερικό.

propoli

Από το μέτρο εξαιρούνται μόνον όσοι αναχώρησαν από τη χώρα και παρέμειναν στο εξωτερικό για χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο ημερών.

Η ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας

«Στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας Covid-19, η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών.

Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παρέμειναν στις  χώρες για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 19/12 και ώρα 06:00».

Ταχύτατη η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον

Η απόφαση αυτή, που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, ελήφθη προκειμένου να ελεγχθεί η πανδημία COVID-19 και κυρίως να «κερδίσουμε χρόνο» για να εμβολιαστεί όσο γίνεται περισσότερος πληθυσμός και με την αναμνηστική δόση, μέχρι την επέκταση και στη χώρα μας του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους «Ομικρον»

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί ως τώρα 10 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον. Τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αθήνα, την Κρήτη και την Πελοπόννησο από τα εξειδικευμένα εργαστήρια που έχουν δημιουργηθεί από το υπουργείο Υγείας γι’ αυτόν τον σκοπό.

«Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού πιθανότατα θα είναι κυρίαρχη στις αρχές του 2022», αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). «Ως εκ τούτου, αξιολογούμε την πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ως πολύ υψηλή», σημειώνει.

Τα δεδομένα είναι επί του παρόντος πολύ περιορισμένα για να αξιολογηθεί η σοβαρότητα της νόσου που προκαλείται από την Όμικρον στον πληθυσμό της ΕΕ και του ΕΟΧ.

Ωστόσο, ακόμα κι αν η σοβαρότητα της νόσου που προκαλείται από την εν λόγω μετάλλαξη είναι ίση ή χαμηλότερη από τη σοβαρότητα της Δέλτα, η αυξημένη μεταδοτικότητα και η επακόλουθη εκθετική αύξηση των περιπτώσεων θα αντισταθμίσουν γρήγορα τα τυχόν οφέλη μιας πιθανόν μειωμένης σοβαρότητας.

Ο φόβος της υπερμετάλλαξης

Ο Πολ Μπάρτον, επικεφαλής γιατρός της Moderna εξέφρασε την ανησυχία του για τον ενδεχόμενο «συνδυασμό» μετάλλαξης της Όμικρον με τη Δέλτα και τη δημιουργία μιας υπερμετάλλαξης σε περίπτωση που κάποιος μολυνθεί ταυτόχρονα και από τις δύο

Ο κ. Μπάρτον, επικεφαλής γιατρός της Moderna, μιλώντας στην Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας της Βρετανίας, προειδοποίησε ότι ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων της νέας παραλλαγής Όμικρον σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα Δέλτα αυξάνουν τον κίνδυνο για μια νέα υπερπαραλλαγή.

Οι λοιμώξεις από την Covid συνήθως περιλαμβάνουν μόνο ένα μεταλλαγμένο στέλεχος, αλλά σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις δύο μπορεί να χτυπήσουν ταυτόχρονα. Εάν τα μεταλλαγμένα στελέχη μολύνουν επίσης το ίδιο κύτταρο, μπορεί να είναι σε θέση να ανταλλάξουν DNA και να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν μια νέα έκδοση του ιού.

Ο κ. Μπάρτον προειδοποίησε ότι ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων Δέλτα και Όμικρον που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στη Βρετανία καθιστούν αυτό το σενάριο πιο πιθανό.

Δείτε επίσης: Έρχεται το χάπι για πάσχοντες από Covid-19 και στην Ελλάδα

Loading