Συναγερμός στον ΠΟΥ: Η νέα μετάλλαξη Λάμδα που μπαίνει στο μικροσκόπιο

Η μετάλλαξη Λάμδα, προηγουμένως γνωστή ως C.37, ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στο Περού το Δεκέμβριο του 2020 και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε 27 χώρες. Το Περού έχει τη μεγαλύτερη στον κόσμο θνητότητα λόγω Covid-19, όμως οι επιστήμονες δεν έχουν απαντήσει ακόμη, εαν αυτό οφείλεται στη συγκεκριμένη παραλλαγή.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι πιο επιθετική από ό,τι άλλες παραλλαγές. Είναι πιθανό ότι έχει μεγαλύτερο βαθμό μεταδοτικότητας, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα επ’ αυτού», δήλωσε ο δρ Χάιρο Μέντεζ Ρίκο του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας.

propoli

Μέχρι στιγμής, ο ΠΟΥ καταγράφει τέσσερις βασικές ματαλλάξεις, Άλφα, Βήτα, Γάμμα και Δέλτα. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη Λάμδα, οι επιστήμονες προς το παρόν, παρατηρούν με προσοχή για το πώς θα εξελιχθεί στην πορεία.

Με τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Λάμδα προκαλεί πιο σοβαρή νόσο ή καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά.

«Ένας λόγος που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η απειλή από τη Λάμδα, με τη χρήση υπολογιστικών και εργαστηριακών δεδομένων, είναι ότι έχει μια μάλλον ασυνήθιστη γκάμα μεταλλάξεων, σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές», διευκρίνισε ο δρ Τζεφ Μπάρετ του βρετανικού Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Sanger.

Δείτε επίσης: Σαρηγιάννης για μετάλλαξη Δέλτα: Χίλια κρούσματα την ημέρα θα έχουμε τον Αύγουστο (vid)

Loading