Θεμιστοκλέους: “Εφικτός ο στόχος να επιτευχθεί τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι από τους εμβολιασμούς”

Η σημερινή ενημέρωση από το γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Mεθαύριο Τετάρτη 16 Ιουνίου ανοίγει και η τελευταία ηλικιακή ομάδα για εμβολιασμούς στην Ελλάδα, οπότε τα άτομα ηλικίας 18 μέχρι 24 ετών,  μπορούν από την παραπάνω ημερομηνία να κλείσουν ραντεβού για τα εμβόλια Pfizer,  Moderna και  Johnson & Johnson.

Αυτό τόνισε σήμερα ο Μάριος Θεμιστοκλέους που συμπλήρωσε οτι όσοι έχουν κλείσει ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο της Astra Zeneca και είναι κάτω των 60 ετών, με βάση τη νέα σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών, εφόσον επιθυμούν έχουν την επιλογή να μην το κάνουν. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο ίδιος, αυτό δεν είναι απαγόρευση, μιας και αν κάποιος θέλει να κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο, μπορεί να το επιλέξει.

Αναφορικά με τη δεύτερη δόση της Astra Zeneca, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου υγείας, ότι σε περίπτωση που κάποιοι παρουσίασαν σοβαρές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση , ο θεράπων ιατρός μπορεί αιτηθεί άλλο εμβόλιο.

Ταυτόχρονα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους έκανε αναφορά για 275.000 νέα ραντεβού που κλείστηκαν το τελευταίο δεκαήμερο και εξέφρασε την άποψη ότι ο στόχος να επιτευχθεί τείχος ανοσίας εντός του καλοκαιριού από τους εμβολιασμούς είναι εφικτός.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε σε όσους έχουν νοσήσει από τον ιό, τονίζοντας ότι το εμβόλιο θα μπορεί να γίνεται έξι μήνες μετά τη μόλυνσή τους.

Σε περίπτωση που έχουν κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό νωρίτερα, αυτό θα πρέπει να ματαιώνεται από τους ίδιους.

Παράλληλα, όσοι έχουν νοσήσει και έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση, καλούνται μόνοι τους να ακυρώσουν τη δεύτερη δόση.

Αυτοί που πρέπει να κάνουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, είναι όσοι ανήκουν στην κατηγορία Α νοσημάτων ,οι οποίοι νόσησαν από covid 19.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, θα χορηγείται πλήρης πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όσους έχουν νοσήσει και έχουν κάνει την πρώτη δόση εμβολίου, με το πιστοποιητικό να είναι διαθέσιμο σε δύο εβδομάδες.

Ακόμα ανέφερε ότι όσοι έκαναν μία δόση του εμβολίου στο εξωτερικό, θα μπορούν να κάνουν τη δεύτερη δόση στην Ελλάδα, αν προσκομίσουν σε ΚΕΠ τα απαραίτητα έγγραφα.

Τέλος, ο Μάριος Θεμιστοκλέους επεσήμανε ότι τέλος του μήνα αρχίζει και ο εμβολιασμός κατ οίκον, με το εμβόλιο της Johnson & Johnson από ιδιώτες γιατρούς, που θα αμείβονται από το κράτος.

Δείτε επίσης: Αποκλειστικό – Politic.gr: F-35 – Τα φονικά φτερά των ΗΠΑ στα χέρια Ελλήνων πιλότων

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ