Η έρευνα αποκαλύπτει κινδύνους από την καραγενάνη, ένα κοινό πρόσθετο τροφίμων, για την ανθρώπινη υγεία. Η καραγενάνη (Ε 407), ένα από τα ευρέως χρησιμοποιούμενα πρόσθετα τροφίμων, έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη χρόνιας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και την αύξηση του σακχάρου του αίματος σε ζώα. Ερευνητές του Γερμανικού Κέντρου για την Έρευνα στον Διαβήτη (DZD) εξέτασαν για πρώτη φορά την επίδραση της καραγενάνης στο ανθρώπινο έντερο και στον μεταβολισμό του σακχάρου. Αυτή η μελέτη έδειξε αυξημένη διαπερατότητα του λεπτού εντέρου, πιθανότατα εξαιτίας φλεγμονής που πυροδοτεί αυτή η προσθήκη στα τρόφιμα.
Η καραγενάνη χρησιμοποιείται ευρέως ως συντηρητικό τροφίμων σε γαλακτοκομικά προϊόντα, προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος, παγωτά και πολλά άλλα. Η κατανάλωση καραγενάνης μπορεί να βλάψει τη λειτουργία του εντερικού φραγμού και να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία.
Συγκεκριμένα, στην πρόσφατη κλινική μελέτη, υγιείς άνδρες που συμμετείχαν κατανάλωσαν καραγενάνη σε ποσότητες σχεδόν διπλάσιες ως τριπλάσιες της καθημερινής δόσης που καταναλώνεται στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν αύξηση της διαπερατότητας του εντέρου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες φλεγμονές.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι υπέρβαροι συμμετέχοντες παρουσίασαν μείωση στην αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης, υποδεικνύοντας πως οι επιδράσεις της καραγενάνης ενδέχεται να είναι πιο σοβαρές σε συγκεκριμένους πληθυσμούς. Οι πιθανοί κίνδυνοι από τη χρήση της καραγενάνης στις τροφές πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Οι ερευνητές καλούν για περισσότερες μελέτες, ιδίως σε μεγαλύτερες ηλικίες και σε υπέρβαρα άτομα.