Φώτης Καφάτος: Η αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας

Φώτης Καφάτος: Η αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας

Αναδείξτε τον Φώτη Καφάτο, έναν εξέχοντα βιολόγο με σημαντική προσφορά στην επιστήμη και την ανθρωπότητα. Στις 16 Απριλίου 1940, γεννήθηκε στο Ηράκλειο ο Φώτης Καφάτος, ένας διεθνώς αναγνωρισμένος επιστήμονας που διακρίθηκε ως βιολόγος, ερευνητής και δάσκαλος, χάρη στο ευφυές του μυαλό και την ανοιχτή του σκέψη. Ο Καφάτος σπούδασε Ζωολογία και Βιολογία στα Πανεπιστήμια Κορνέλ και Χάρβαρντ, όπου και διακρίθηκε στην ακαδημαϊκή του πορεία. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, η ανέλιξή του στο Χάρβαρντ υπήρξε εντυπωσιακή: το 1965 αναγορεύθηκε διδάκτωρ Βιολογίας και, από το 1965 έως το 1969, διετέλεσε επίκουρος καθηγητής Βιολογίας.

Από το 1972, υπηρέτησε ως τακτικός καθηγητής στην έδρα Γενικής Βιολογίας του ΕΚΠΑ, ενώ αργότερα εξελέγη καθηγητής Μοριακής και Αναπτυξιακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ο Καφάτος ίδρυσε και διηύθυνε το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο Ηράκλειο, ενώ διετέλεσε επίσης γενικός διευθυντής στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας στη Γερμανία. Σημαντική υπήρξε και η πορεία του στο Imperial College του Λονδίνου, καθώς και η συμμετοχή του στο European Research Council.

Σημαντικό μέρος της ερευνητικής του δραστηριότητας περιλάμβανε καινοτόμες προσεγγίσεις στη μοριακή βιολογία, ενώ συνέβαλε στην ανάπτυξη νέων μεθόδων για την καταπολέμηση της ελονοσίας μέσω της έρευνας για το γονιδίωμα του κουνουπιού. Προς τιμήν του, θεσμοθετήθηκε το Βραβείο Αριστείας στη Βιολογία Φώτης Καφάτος, που απονέμεται σε νέους επιστήμονες με σημαντική προσφορά.

Ο Καφάτος, που απεβίωσε στις 18 Νοεμβρίου 2017, υπήρξε προσωπικότητα με έντονη διεθνή δράση και συνείδηση για την ανθρωπότητα. Στο πλαίσιο μιας συνέντευξης του το 1994, ανέφερε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, όπως η επιθετικότητα και η έλλειψη κοινωνικής υπευθυνότητας, στοιχεία που αποδεικνύουν την αχίλλειο πτέρνα της χώρας. Διατύπωσε επίσης την πεποίθηση ότι το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στην ενωμένη Ευρώπη και τόνισε την ανάγκη για μια ειρηνική επανάσταση στον κοινωνικό τομέα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play