Η αλήθεια πίσω από τη ρύπανση και τον θόρυβο στις ευρωπαϊκές πόλεις

Η αλήθεια πίσω από τη ρύπανση και τον θόρυβο στις ευρωπαϊκές πόλεις

Ανακαλύψτε την ανησυχητική κατάσταση της ρύπανσης και του θορύβου στις ευρωπαϊκές πόλεις και τις επιπτώσεις τους στην υγεία. Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) αποκάλυψε αποκαλυπτικά στοιχεία σχετικά με την επιδείνωση της ρύπανσης και του θορύβου στις ευρωπαϊκές αστικές περιοχές. Παρά τις βελτιώσεις που έχουν σημειωθεί, οι πόλεις παραμένουν θορυβώδεις και υπερβολικά μολυσμένες, με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τον θόρυβο να θέτουν σοβαρές απειλές για την υγεία των πολιτών. Ο στόχος της ΕΕ για μείωση των πρόωρων θανάτων από ρύπανση κατά 55% έως το 2030 φαίνεται να είναι δύσκολα εφικτός, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης που δημοσιεύθηκε στις 15 Ιανουαρίου, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη για πιο αποφασιστικές ενέργειες.

Η ποιότητα του αέρα έχει δείξει βελτίωση στις ευρωπαϊκές πόλεις από το 2013, με χώρες όπως η Ισπανία, η Πολωνία και η Ελλάδα να έχουν σημειώσει πρόοδο στη μείωση των εκπομπών ρύπων από το 2022. Ωστόσο, σχεδόν το 75% των Ευρωπαίων κατοίκων ζουν σε αστικές περιοχές, με τους πρόωρους θανάτους από την ατμοσφαιρική ρύπανση να φτάνουν τους 250.000 ετησίως και τους 12.000 από την ηχορύπανση, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την ικανότητα της ΕΕ να επιτύχει τον στόχο της μηδενικής ρύπανσης μέχρι το 2030.

Στην Αθήνα, τη Βαρκελώνη και την Κρακοβία, οι πολιτικές κατά της ηχορύπανσης εφαρμόζονται συχνά περιορισμένα, με τον δείκτη θορύβου στην ελληνική πρωτεύουσα να καταγράφεται με στοιχεία που χρονολογούνται από το 2014, όπου το 98% του πληθυσμού εκτίθεται σε επίπεδα κυκλοφοριακού θορύβου ανώτερα από τα προτεινόμενα.

Η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία στις αστικές περιοχές της Ευρώπης προέρχεται από την έκθεση στο τοξικό διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2) που προέρχεται από τα μηχανοκίνητα οχήματα, καθώς παρά την υποχώρηση των επιπέδων ρύπανσης, αυτά παραμένουν υψηλά. Η ΕΕ, έχοντας δεσμευτεί να συμμορφωθεί με τα πρότυπα ποιότητας αέρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μέχρι το 2050, κρίνεται αναποτελεσματική στο να προχωρήσει σε απαραίτητες ρυθμίσεις. Η ηχορύπανση αποτελεί επίσης σημαντικό πρόβλημα, προκαλώντας 48.000 νέες περιπτώσεις καρδιοπαθειών και 12.000 πρόωρους θανάτους ετησίως, με την ΕΕ να μην έχει ακόμη θεσπίσει συγκεκριμένα όρια ή στόχους για τη μείωσή της.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play