Η απαισιοδοξία των καταναλωτών και επιχειρήσεων στις ΗΠΑ και οι επιπτώσεις της στην οικονομία

Η απαισιοδοξία των καταναλωτών και επιχειρήσεων στις ΗΠΑ και οι επιπτώσεις της στην οικονομία

Αναλύουμε την αυξανόμενη απαισιοδοξία των Αμερικανών καταναλωτών και επιχειρήσεων και τις επιπτώσεις της στην οικονομία. Οι Αμερικανοί καταναλωτές εκφράζουν αυξανόμενη απαισιοδοξία για την οικονομική πορεία της χώρας, όπως αποκαλύπτουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα. Παρά το γεγονός ότι οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι τα μαλακά δεδομένα δεν είναι πάντα ακριβή μέτρα της πραγματικής οικονομίας, έχουν σημαντική επιρροή. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος υποχώρησε στο 57 αυτόν τον μήνα από 64,7 τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 2022. Οι απόψεις των ερωτηθέντων για την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας παρέμειναν σχετικά σταθερές, ωστόσο, οι προοπτικές τους για το μέλλον είναι πολύ πιο απαισιόδοξες. Αυτή η κλιμάκωση της απαισιοδοξίας μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες στην πραγματική οικονομία, επηρεάζοντας τις δαπάνες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Η αναφορά του Μίσιγκαν συμπίπτει με μια σειρά άλλων ερευνών που δείχνουν επιδείνωση της διάθεσης τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Το Conference Board, ένας οργανισμός επιχειρηματικών ερευνών, ανακοίνωσε απότομη πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυτόν τον μήνα, με τις μελλοντικές προσδοκίες να πέφτουν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών. Οι ανησυχίες γύρω από τις κυβερνητικές πολιτικές, όπως η επιβολή δασμών και οι περικοπές δαπανών, προσθέτουν στη σύγχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, οι πρόσφατες έρευνες που διεξήχθησαν από τις Fed της Νέας Υόρκης, της Φιλαδέλφειας και του Ρίτσμοντ δείχνουν ότι η απαισιοδοξία έχει επηρεάσει και τις επιχειρηματικές προσδοκίες. Η πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών καταδεικνύει την αυξανόμενη ανησυχία, με τον S&P 500 να σημειώνει πτώση 2%.

Τα σκληρά στοιχεία, όπως οι εκθέσεις για τις πωλήσεις και την απασχόληση, δείχνουν ότι η οικονομία επιβραδύνεται, αλλά δεν καταρρέει. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι αλλαγές στην πραγματικότητα μπορεί να καθυστερήσουν και τα σημάδια της επιδείνωσης της κατάστασης να μη γίνουν αμέσως αντιληπτά.

Σύμφωνα με την οικονομολόγο Joanne Hsu, το κλίμα των Αμερικανών μπορεί να επηρεάσει τις δαπάνες τους, καθώς οι προσλήψεις επιβραδύνονται και οι αποταμιεύσεις από την πανδημία εξαντλούνται. Το σημερινό κλίμα διαφέρει από προηγούμενα χρόνια, όπου οι καταναλωτές συνέχιζαν να ξοδεύουν παρά την απαισιοδοξία τους. Αντίθετα, οι πτωτικές τάσεις στις καταναλωτικές δαπάνες κατά τη διάρκεια οικονομικών κρίσεων υποδηλώνουν ότι οι τρέχουσες ανησυχίες των καταναλωτών θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά την οικονομία.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play