Εξερεύνηση της ταυτότητας και των βιωμάτων μεταναστών μέσα από την τέχνη της Doreida Xhogu. Η Doreida Xhogu αναφέρεται στην χλωρίνη ως μια έντονη μνήμη που την συνδέει με την οικογένειά της και τις μεταναστευτικές της ρίζες. «Η χλωρίνη μυρίζει τα δάκρυα της μητέρας μου, όταν πήγαινε για δουλειά γεμάτη φόβο επειδή δεν καταλάβαινε ούτε μια λέξη στα Ελληνικά», δηλώνει η εικαστικός μιλώντας για το έργο της με τίτλο Mama Klorin, που παρουσιάζεται στο The Demos Center του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2025, με επιμέλεια των Πάτι Βαρδάμη και Ιωάννας Παπαπαύλου.
«Η έκθεση αυτή είναι οι εμπειρίες μου, είναι τα ζαρωμένα χέρια της μητέρας μου, είναι καταστάσεις, διαδρομές και εικόνες», συνεχίζει η Xhogu, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις και τις δοκιμασίες που βιώνουν οι γυναίκες καθαρίστριες. Οι προσωπικές της εμπειρίες και η σχέση της με την τέχνη την ώθησαν να δημιουργήσει αυτήν την έκθεση, όπου στόχος της είναι να δώσει φωνή σε όλες τις γυναίκες που εργάζονται σιωπηλά για την καθαριότητα δημόσιων χώρων και να αναδείξει την αξία τους.
Γεννημένη στην Σελενίτσα της Αλβανίας, η Doreida Xhogu ξεκινά την καλλιτεχνική της διαδρομή με την μεταφορά της στην Ελλάδα σε ηλικία 12 ετών, μια αλλαγή που σήμανε την αρχή της ζωής της ως μετανάστριας. «Είναι η απώλεια από ένα οικείο και ασφαλές τόπο σε έναν άλλο, που τίποτα δεν είναι γνώριμο», λέει. Σήμερα, η Xhogu χρησιμοποιεί την τέχνη της ως ένα μέσο για να εξερευνήσει και να επεξεργαστεί τις μνήμες και τα βιώματα που έχει συλλέξει.
Η έκθεση Mama Klorin γίνεται ένα καλλιτεχνικό ταξίδι που αφορά τις γυναίκες της καθημερινότητας, και η Doreida Xhogu θέλει να αναδείξει τη σκληρή πραγματικότητα της βιοπάλης μέσα από την προσωπική της αφήγηση. «Τώρα που μεγάλωσα και αντιλαμβάνομαι τα πράγματα διαφορετικά, αποφάσισα με τον δικό μου τρόπο να δώσω φωνή σε αυτές τις γυναίκες, μέσα από τη δική μου φωνή», καταλήγει.
Πηγή περιεχομένου: in.gr