Η εκρηκτική άνοδος των ενοικίων προκαλεί οικονομικές προκλήσεις και ενισχύει την ακροδεξιά σε ανεπτυγμένες χώρες. Τα ενοίκια στις ανεπτυγμένες οικονομίες βρίσκονται σε μια εκρηκτική ανοδική πορεία, δημιουργώντας ένα πρωτοφανές περιβάλλον για εκατομμύρια ενοικιαστές. Από την Ευρώπη έως την Αμερική και την Αυστραλία, οι τιμές των ενοικίων αυξάνονται με ρυθμούς που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες, καθιστώντας τη στέγαση μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές προκλήσεις της εποχής μας. Ενώ πριν από την πανδημία η αγορά ενοικίων παρουσίαζε μια σχετική σταθερότητα, οι τελευταίες εξελίξεις επιφέρουν ασφυκτική πίεση στα νοικοκυριά.
Στις ανεπτυγμένες χώρες, η αγορά ενοικίων βιώνει βαθιά αλλαγή. Σήμερα, οι ενοικιαστές αντιμετωπίζουν ετήσιες αυξήσεις περίπου 5%, την ταχύτερη αύξηση που έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες, γεγονός που καθιστά το 25% των νοικοκυριών να βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Ο πληθωρισμός των ενοικίων στη Γαλλία, για παράδειγμα, ανέρχεται στο 2,5%, που, αν και φαινομενικά χαμηλός, αντιπροσωπεύει μεγάλη απόκλιση από το 0,3% πριν την πανδημία.
Ταυτόχρονα, οι κεντρικοί τραπεζίτες αντιμετωπίζουν προκλήσεις καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων αποσκοπούν στη μείωση του γενικού πληθωρισμού, με τα ενοίκια να αποτελούν άμεσο ποσοστό 6% του μέσου καλαθιού πληθωρισμού. Η αυξανόμενη πίεση που ασκείται στους ενοικιαστές, κυρίως στους οικονομικά ασθενέστερους, καθίσταται εμφανής καθώς οι δυσκολίες στην πληρωμή ενοικίου έχουν ενταθεί, με τις αναφορές να δείχνουν αύξηση 10% στα ενοίκια το 2023.
Επιπλέον, η κρίση των ενοικίων ενδέχεται να είναι ένας από τους λόγους για την άνοδο της αστεγίας σε πολλές χώρες, καθώς τα επίσημα στοιχεία δείχνουν αυξήσεις στον αριθμό των αστέγων, με 20% στην Καναδά και 40% στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2018. Η αντίθεση μεταξύ των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών δημιουργεί μια αίσθηση αδικίας, ενισχύοντας την τάση πολιτικής ανατροπής. Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι υψηλότεροι ενοικιαστές απειλούν την κοινωνική θέση των χαμηλών εισοδημάτων στη Γερμανία, ενισχύοντας τη στήριξη της ριζοσπαστικής δεξιάς.
Η νομισματική πολιτική και η αύξηση της μετανάστευσης συνέβαλαν στην εκτίναξη των ενοικίων. Όπως επισημαίνεται, οι νέοι μετανάστες συχνά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ακίνητα και οι μετατοπίσεις στις πόλεις επιδεινώνουν το πρόβλημα προσφοράς.
Η αύξηση των ενοικίων ίσως να πλησιάζει την κορύφωσή της, αλλά οι συνέπειες για τους ενοικιαστές και οι πολιτικές επιπτώσεις παραμένουν αβέβαιες, καθώς οι ενοικιαστές στις ανεπτυγμένες χώρες θα συνεχίσουν να βιώνουν οικονομικές πιέσεις.
Πηγή περιεχομένου: in.gr