Η κριτική στους vegan: Γιατί οι χορτοφάγοι προκαλούν τόσους εχθρούς;

Η κριτική στους vegan: Γιατί οι χορτοφάγοι προκαλούν τόσους εχθρούς;

Ανακαλύψτε γιατί η χορτοφαγία προκαλεί αντιφατικά συναισθήματα στην Ευρώπη και πώς επηρεάζει την κοινωνία. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Βάασα στη Φινλανδία επιχείρησαν να διερευνήσουν την καχυποψία που εξακολουθεί να συνοδεύει τη φυτική διατροφή στην Ευρώπη. Η μελέτη τους περιλάμβανε 3.600 συμμετέχοντες, οι οποίοι ρωτήθηκαν σχετικά με την προτίμηση τους προς τη vegan διατροφή. Τα αποτελέσματα παρουσίασαν μια αντιφατική εικόνα, όπου οι χορτοφάγοι θεωρούνταν περιβαλλοντικά συνειδητοί και υγιείς, ενώ ταυτόχρονα προκαλούσαν φόβο και ζήλια.

Η κατανάλωση κρέατος, όπως αποδεικνύει η έρευνα, αποτελεί ένα έντονα φορτισμένο κοινωνικό φαινόμενο. Σύμφωνα με τη Δρ Ρούσα-Μαρία Μαλίλα, συγγραφέα της μελέτης, οι καταναλωτές που επιλέγουν φυτικές εναλλακτικές θεωρούνται κοινωνικά διαφορετικοί, με όχι και τόσο θετική χροιά.

Σύμφωνα με δεδομένα του Statista, το 2023 εκτιμάται ότι οι χορτοφάγοι στην Ευρώπη ανέρχονται σε περίπου 6,62 εκατομμύρια, με πρόβλεψη αύξησης στα 8,25 εκατομμύρια μέχρι το 2033. Παρά αυτήν την αύξηση, το στίγμα γύρω από τη χορτοφαγία παραμένει, και οι ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν τους λόγους πίσω από αυτό.

Για τις ανάγκες της έρευνάς τους, οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να εκφράσουν τις απόψεις τους για καταναλωτές βάσει των αγορών τους. Δημιουργήθηκαν τρεις διαφορετικές λίστες, οι οποίες περιλάμβαναν τα ίδια βασικά τρόφιμα, αλλά διέφεραν ως προς την παρουσία προϊόντων ζωικής και φυτικής προέλευσης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν τους χορτοφάγους ως άτομα ευαισθητοποιημένα για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά ταυτόχρονα, ήταν πιθανότερο να εκδηλώσουν αρνητικά συναισθήματα απέναντί τους. Πολλοί από αυτούς επιθυμούσαν να απομακρύνουν τους vegan από τους κοινωνικούς τους κύκλους.

Η Δρ Μαλίλα δήλωσε ότι οι αναπάντεχες αντιδράσεις αντανακλούν το γενικότερο κλίμα και την ανάγκη για μείωση της κατανάλωσης κρέατος, το οποίο πλέον είναι ευρέως αναγνωρισμένο ως απαραίτητο για περιβαλλοντικούς λόγους. Η διαδικασία αλλαγής των διατροφικών συνηθειών, ωστόσο, δεν είναι απλή και συχνά εκφράζεται με απογοήτευση, στρεφόμενη κατά εκείνων που έχουν ήδη υιοθετήσει μια χορτοφαγική διατροφή.

Η Δρ Μαλίλα κατέληξε λέγοντας ότι η χορτοφαγία δεν θα πρέπει να θεωρείται υποχώρηση, αν και η αντίληψη γύρω από αυτήν συχνά υποδηλώνει το αντίθετο.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play