Η ψευδαίσθηση της πραγματικότητας: από τις αισθήσεις στις φωνές

Η ψευδαίσθηση της πραγματικότητας: από τις αισθήσεις στις φωνές

Ανακαλύψτε πώς οι ανθρώπινες αισθήσεις και φαντασίες δημιουργούν μια περίπλοκη σχέση με την πραγματικότητα. Πότε ήταν η τελευταία φορά που είχατε παραισθήσεις; Εάν σκέφτεστε άμεσα τα ψυχεδελικά ναρκωτικά, καλό θα ήταν να αναθεωρήσετε αυτήν την προοπτική. Όπως είχε σημειώσει ο πολυμαθής Φράνσις Γκάλτον τον 19ο αιώνα, η τάση για παραισθήσεις είναι πολύ πιο συχνή στους υγιείς ανθρώπους απ’ ότι υποπτεύονται γενικά . Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, περίπου τα τέσσερα πέμπτα των ανθρώπων που έχουν πενθήσει πρόσφατα αναφέρουν την αίσθηση παρουσίας ενός αγαπημένου προσώπου, είτε αυτή εκδηλώνεται με φωνές είτε με οπτικές ψευδαισθήσεις .

Πρόσθετα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν το 60% των ατόμων που χάνουν την όρασή τους στη διάρκεια της ζωής τους αντιλαμβάνονται οπτικές ψευδαισθήσεις, συχνά εξωφρενικές εικόνες. Οι περιπτώσεις αυτού του φαινομένου, γνωστού ως σύνδρομο Charles Bonnet, αναδεικνύουν την ευπάθεια του ανθρώπινου νου σε φαινόμενα που δεν βρίσκονται στη σφαίρα της πραγματικότητας.

Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι οι ψευδαισθήσεις δεν περιορίζονται μόνο στην όραση. Ένας στους δέκα ανθρώπους έχει αναφέρει ότι ακούει φωνές, οι οποίες συχνά προκύπτουν από τη δική τους φαντασία. Πώς ακριβώς συνυπάρχουν η φαντασία και η αντίληψη στο μυαλό μας; Οι έρευνες δείχνουν ότι η αντίληψη είναι στην πραγματικότητα ένα είδος φανταστικής πράξης, με το μυαλό να συνθέτει πληροφορίες από το περιβάλλον και τις εσωτερικές μας παραστάσεις .

Στο συμπέρασμα, είναι σαφές ότι η διάκριση ανάμεσα σε αυτό που αντιλαμβανόμαστε και σε αυτό που φανταζόμαστε είναι πιο περίπλοκη από ό,τι φαίνεται. Αυτή η αλληλεπίδραση μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας μας καθοδηγεί στη βαθύτερη κατανόηση της ανθρώπινης εμπειρίας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play