Ανακαλύψτε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τεχνητή νοημοσύνη στην κατανόηση της ανθρώπινης γλώσσας και επικοινωνίας. Το έργο Her (2013) προσφέρει μια διεισδυτική ματιά στη συναισθηματική σύνδεση που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και ένα υπολογιστικό πρόγραμμα, την Σαμάνθα. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και στην πραγματικότητα, αυτή η ψηφιακή παρουσία, όσο ρεαλιστική κι αν φαίνεται, δεν μπορεί ποτέ να αντικαταστήσει έναν άνθρωπο. Δημιουργικά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, δεν έχουν την ικανότητα να κατανοούν πλήρως τις ανθρώπινες συνομιλίες. Οι δυσκολίες αυτές γίνονται εμφανείς ειδικά όταν τα συστήματα αυτά προσπαθούν να αλληλεπιδράσουν με ανθρώπους που διαφέρουν από το ιδανικό προφίλ που έχουν εκπαιδευτεί.
Σύμφωνα με ειδικούς, όπως ο Ρομπέρτο Ρέι Αγκούντο, τα συστήματα αναγνώρισης ομιλίας παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά λαθών σε άτομα που δεν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως οι μη γηγενείς ομιλητές ή οι χρήστες άλλων γλωσσών. Οι σοβαρές συνέπειες της κακής κατανόησης αυτών των συστημάτων μπορεί να είναι επικίνδυνες, ειδικά σε κρίσιμες καταστάσεις όπως είναι οι κλήσεις έκτακτης ανάγκης.
Τα γλωσσικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση αυτών των συστημάτων δεν λαμβάνουν υπόψη την ποικιλία που υπάρχει στην ανθρώπινη γλώσσα. Η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται να εξομαλύνει την γλωσσική ποικιλία, ενισχύοντας την αντίληψη ότι ορισμένες προφορές είναι λιγότερο έγκυρες. Ακόμη και σε γλώσσες που υποστηρίζονται καλά, όπως τα αγγλικά και τα ισπανικά, η απόδοση ποικίλει ανάλογα με τη διάλεκτο, καθιστώντας έτσι δύσκολη την καλή επικοινωνία.
Καθώς οι οργανισμοί υιοθετούν ολοένα και περισσότερα εργαλεία αναγνώρισης ομιλίας, προκύπτει η ανάγκη για συστήματα που θα μπορούν να κατανοήσουν τις διαφορές στη γλώσσα. Οι περιορισμοί της τεχνητής νοημοσύνης ενδέχεται να μην μπορέσουν να αναγνωρίσουν την ποικιλία της ανθρώπινης ομιλίας χωρίς σημαντικούς πόρους και χρόνο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr