Κακή διατροφή και οι επιπτώσεις της στο τρέξιμο

Κακή διατροφή και οι επιπτώσεις της στο τρέξιμο

Ανακαλύψτε πώς η διατροφή επηρεάζει την απόδοση και τους τραυματισμούς των δρομέων μεγάλων αποστάσεων. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Science and Medicine in Sport, αποκαλύπτει ότι η σωστή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου τραυματισμών στο τρέξιμο, ειδικά για τις γυναίκες. Η έρευνα, που εξέτασε σχεδόν 6.000 δρομείς, διαπιστώνει τη σύνδεση μεταξύ διατροφής και τραυματισμών που σχετίζονται με την άσκηση.

Η μελέτη έδειξε ότι η χαμηλή πρόσληψη ενέργειας και λιπαρών συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο τραυματισμών στις γυναίκες δρομείς. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι μια διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες αυξάνει την πιθανότητα τραυματισμών από πίεση των οστών τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες δρομείς. Συγκεκριμένα, οι τραυματισμένες γυναίκες δρομείς κατανάλωναν 450 λιγότερες θερμίδες ημερησίως σε σύγκριση με τις μη τραυματισμένες.

Η διαιτολόγος αθλητικής διατροφής και ερευνήτρια του UniSA, Έριν Κόλμπατς, υπογραμμίζει ότι η διατροφή είναι καθοριστική για την αποφυγή τραυματισμών. Ωστόσο, πολλοί δρομείς μεγάλων αποστάσεων υποτιμούν τις ενεργειακές τους ανάγκες, γεγονός που τους καθιστά πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Η αναγνώριση της επίδρασης της διατροφής στον κίνδυνο τραυματισμού μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίησή του.

Η ανώτερη ερευνήτρια του UniSA, Δρ Άλισον Χιλ, προτρέπει τις γυναίκες να επιτύχουν επαρκείς προσλήψεις ενέργειας και λιπαρών, ενώ όλοι οι δρομείς θα πρέπει να προσέχουν την κατανάλωση φυτικών ινών στη διατροφή τους. Η έρευνα αυτή παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για δρομείς όλων των επιπέδων, αν και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί εάν τα ευρήματα ισχύουν και για άλλες αθλητικές δραστηριότητες.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play