Ανακαλύψτε το κοινό λευκό μανιτάρι που περιέχει την πιο πικρή ουσία στον κόσμο και τις επιστημονικές του προεκτάσεις. Ένα ευρωπαϊκό είδος μανιταριού, το κοινό λευκό μανιτάρι *Amaropostia stiptica*, το οποίο συναντάται και στην Ελλάδα, αποκαλύπτει μια σημαντική ανακάλυψη σύμφωνα με γερμανική μελέτη: περιέχει την πιο πικρή ουσία που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα από την επιστήμη. Παρόλο που το συγκεκριμένο μανιτάρι δεν είναι δηλητηριώδες, χαρακτηρίζεται ως μη βρώσιμο λόγω της έντονα πικρής γεύσης του.
Τα ευρήματα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην κατανόηση του πώς οι άνθρωποι και άλλα ζώα ανέπτυξαν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται την πικρή γεύση. Οι ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο *Journal of Agricultural and Food Chemistry*, αναφέρουν ότι το πικρό είναι μία από τις πέντε βασικές γεύσεις που καταγράφει η ανθρώπινη γλώσσα. Οι υποδοχείς που αντιδρούν σε αυτές τις γεύσεις, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 25, εξελίχθηκαν προκειμένου να βοηθούν στην αναγνώριση δυνητικά δηλητηριωδών τροφών, οι οποίες συχνά έχουν πικρή γεύση.
Επιπλέον, το γεγονός ότι οι υποδοχείς γεύσης δεν εντοπίζονται μόνο στο στόμα, αλλά και σε εσωτερικά όργανα όπως οι πνεύμονες και το έντερο, παραμένει ασαφές, καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε συμπέρασμα για τον φυσιολογικό τους ρόλο. Ο Μάικ Μπέρενς του Ινστιτούτου Βιολογίας Συστημάτων Τροφίμων Λάιμπνιτς στη Γερμανία, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι μια εκτενής συλλογή δεδομένων για τις πικρές ενώσεις θα μπορούσε να προσφέρει απαντήσεις σε πολλά ανοιχτά ερωτήματα.
Μέχρι σήμερα, η επιστήμη έχει αναγνωρίσει περισσότερες από 2.400 πικρές ουσίες, με ελάχιστη γνώση για τις πηγές τους από ζώα ή μύκητες. Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η πικρή γεύση του *A. stiptica* προέρχεται εν μέρει από τις γνωστές ουσίες ολιγοπορίνη Α και Β, ενώ τα πειράματα ανέδειξαν και τρεις νέες ενώσεις. Η ολιγοπορίνη D, μία από αυτές, ενεργοποιεί τον υποδοχέα του πικρού σε εξαιρετικά χαμηλές συγκεντρώσεις, ανοίγοντας προοπτικές για νέες εφαρμογές στον τομέα των τροφίμων και της βιοϊατρικής.
Οι πληροφορίες αυτές συνδυάζουν τη γαστρονομία με την επιστήμη, υποδεικνύοντας τη σημασία της κατανόησης των φυσικών πικρών ενώσεων στην ανάπτυξη υγιεινών και ελκυστικών τροφίμων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr