Ανακαλύψτε τον ρόλο του εγκεφάλου και του στομάχου στη διατροφική μας συμπεριφορά. Ποιος ασκεί τον έλεγχο στη διατροφή μας; Είναι ο εγκέφαλος ή το στομάχι; Η απάντηση είναι πιο περίπλοκη απ’ ότι φαίνεται, καθώς και οι δύο παράγοντες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατροφική μας συμπεριφορά. Ο εγκέφαλος είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία διατροφικών συνηθειών, και αυτή η ικανότητα καθιστά δύσκολη την αλλαγή των ανθυγιεινών προτιμήσεών μας. Οι τροφές πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη μπορούν να τροποποιήσουν τον εγκέφαλό μας, επισημαίνουν ερευνητές από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ και το Πανεπιστήμιο Γέιλ. Ευτυχώς, υπάρχει η δυνατότητα εκπαίδευσης του εγκεφάλου να προτιμά υγιεινές επιλογές.
Η λειτουργία του εγκεφάλου επεκτείνεται και στον προσδιορισμό της χρονικής στιγμής που σταματάμε να τρώμε. Ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι οι νευρώνες της χολοκυστοκινίνης στο στέλεχος του εγκεφάλου ενσωματώνουν σήματα από τη διαδικασία της τροφής, προσδιορίζοντας έτσι το αίσθημα κορεσμού. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell, επικεντρώνεται σε πειραματόζωα, ωστόσο αναμένονται ενδεχόμενες εφαρμογές και στον άνθρωπο. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για την παχυσαρκία.
Επιπλέον, η ενσυνείδητη διατροφή αναδεικνύεται ως μια τεχνική που μπορεί να επαναφέρει τον έλεγχο στις διατροφικές μας συνήθειες. Αυτή περιλαμβάνει την εκτίμηση και το σεβασμό προς το φαγητό, εστιάζοντας στο πώς μας επηρεάζει. Μερικές βασικές αρχές περιλαμβάνουν τη κατανάλωση τροφής με προσοχή, την επιλογή θρεπτικών επιλογών και την αποφυγή παράλληλων δραστηριοτήτων κατά την ώρα του φαγητού.
Πηγή περιεχομένου: in.gr