Ανακαλύψτε τις κορυφαίες πόλεις παγκοσμίως για την αστική κινητικότητα και τις τεχνολογίες του μέλλοντος. Η σύγχρονη τεχνολογία και οι καινοτόμες προσεγγίσεις έχουν καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πρόσφατη αξιολόγηση των πόλεων που είναι καλύτερα προετοιμασμένες για τις μελλοντικές προκλήσεις της αστικής κινητικότητας. Το Σαν Φρανσίσκο αναδείχθηκε ως η πιο έτοιμη πόλη για το μέλλον της αστικής μετακίνησης, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση του Oliver Wyman Forum σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Μπέρκλεϋ. Οι ερευνητές αξιολόγησαν μια σειρά από παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της βατότητας και της ποιότητας του αέρα, προκειμένου να δημιουργήσουν έναν Δείκτη Ετοιμότητας Αστικής Κινητικότητας που μετρά την ικανότητα των πόλεων να μετακινούν ανθρώπους και αγαθά.
Ακολουθώντας το Σαν Φρανσίσκο, πόλεις όπως το Παρίσι, το Μόναχο και το Άμστερνταμ επιβεβαίωσαν τη θέση τους στην κορυφή, χάρη στα ισχυρά δημόσια συγκοινωνιακά συστήματα και την συνεργασία τους με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Σημαντική είναι η περίπτωση της Σιγκαπούρης, που κατέχει την τρίτη θέση και έχει επενδύσει σε υποδομές που υποστηρίζουν τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων (EV) και μερικούς από τους ασφαλέστερους δρόμους παγκοσμίως.
Η ανάλυση περιλαμβάνει διαφορετικούς δείκτες για τη βιωσιμότητα, τη δημόσια συγκοινωνία και την τεχνολογία. Το Ελσίνκι αναδείχθηκε κορυφαίο στη βιωσιμότητα, ενώ η Σιγκαπούρη διακρίθηκε στη δημόσια συγκοινωνία, επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματικότητα των στρατηγικών τους. Φέτος, οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι τεχνολογικές καινοτομίες έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία στην κινητικότητα των πόλεων.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την αστική κινητικότητα είναι η προετοιμασία των πόλεων για διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις. Το Παρίσι, προτού φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, επένδυσε στην επέκταση του μετρό του. Παράλληλα, η προετοιμασία για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA του 2026 ενθαρρύνει πολλές πόλεις στη Βόρεια Αμερική να επενδύσουν σε βιώσιμες μεταφορές.
Η αξιολόγηση αυτή δεν έχει στόχο να επισημάνει τις αδυναμίες των χαμηλότερα καταταγμένων πόλεων, αλλά να υποδείξει τις επενδυτικές ευκαιρίες τους για ανάπτυξη. Οι ερευνητές προτείνουν συγκεκριμένες στρατηγικές ανάπτυξης, όπως επενδύσεις σε δημόσιες συγκοινωνίες και υποδομές ποδηλάτου, που μπορούν να βελτιώσουν τη θέση τους στον παγκόσμιο χάρτη της αστικής κινητικότητας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr