Η εργασία μπορεί να επιδεινώσει την ποιότητα του ύπνου, σύμφωνα με νέα έρευνα. Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει δύο σημαντικούς παράγοντες που σχετίζονται με την εργασία και μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο μας. Ενώ είναι ευρέως γνωστό ότι το εργασιακό άγχος μπορεί να καταστείλει την ποιότητα του ύπνου, η νέα έρευνα με επικεφαλής την ψυχολόγο Claire Smith από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που έχουν καθιστική εργασία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων αϋπνίας. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Occupational Health Psychology, υποδεικνύουν ότι η καθιστική εργασία και τα μη τυπικά ωράρια είναι σοβαρές απειλές για την ποιότητα του ύπνου.
Οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 1.000 εργαζομένους σε διάστημα δέκα ετών. Διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι σε καθιστική εργασία παρουσίασαν αύξηση 37% στα συμπτώματα αϋπνίας και 66% μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειάζονται επιπλέον ύπνο. Αυτοί οι δύο παράγοντες, οι οποίοι επιδεινώνονται από την τεχνολογία, συνδέονται επίσης με την ανάγκη για ολιγόλεπτο ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας ή περισσότερες ώρες ύπνου το Σαββατοκύριακο για όσους εργάζονται εκτός τυπικού ωραρίου.
Η ποιότητα του ύπνου δεν αφορά μόνο τη διάρκεια του, αλλά και την ικανότητα να κοιμάσαι χωρίς διακοπές και την τήρηση ενός συνεπούς προγράμματος ύπνου. Στην έρευνα, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες με βάση την ποιότητα του ύπνου τους: εκείνοι με καλή ποιότητα ύπνου, αυτοί που χρειαζόταν επιπλέον ύπνο και αυτοί με συμπτώματα αϋπνίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η καθιστική εργασία συσχετίζεται άμεσα με τα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο, όπως η αδυναμία να αποκοιμηθούν ή διακοπές κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Αναφορικά με την πρόληψη αυτών των προβλημάτων, οι ερευνητές προτείνουν ότι η φυσική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και η μείωση της εργασίας μετά το πέρας του ωραρίου μπορεί να βοηθήσουν στην εξασφάλιση καλού ύπνου και να προστατεύσουν από πιθανές μελλοντικές διαταραχές ύπνου.
Πηγή περιεχομένου: in.gr