Ανακαλύψτε τρεις νόστιμες συνταγές γλυκών για το γιορτινό τραπέζι σας. Οι εορτές προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να γιορτάσουμε με δώρα, ξεκούραση, και φυσικά, με νόστιμα γλυκά. Σε αυτό το άρθρο, σας παρουσιάζουμε τρεις ελκυστικές συνταγές από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο, οι οποίες σίγουρα θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους σας. Η πρώτη συνταγή είναι για ένα κέικ με μέλι, σταφίδες και ρόδι, που θα προσθέσει γεύση και άρωμα στο γιορτινό τραπέζι.
Κέικ με μέλι, σταφίδες και ρόδι
Τα υλικά
– 500 γρ. αλεύρι ΓΟΧ
– 250 γρ. βούτυρο αγελάδας
– 250 γρ. μέλι θυμαρίσιο
– 2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
– 2 βανίλιες
– 250 ml χυμό πορτοκαλιού
– 150 γρ. μαύρες σταφίδες
– 100 γρ. ρόδι
– 5 αυγά
– αλάτι
Το μυστικό
Μια εξαιρετική προσθήκη είναι να βράσουμε λίγο μέλι με χυμό ρόδι για να δημιουργήσουμε ένα γλάσο που θα απογειώσει τη γεύση του κέικ.
Η διαδικασία
Αρχικά, σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το βούτυρο, το μέλι, τα αυγά, και τον χυμό πορτοκαλιού. Σε ένα δεύτερο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Ενώνουμε τα δύο μείγματα, προσθέτουμε τις σταφίδες και το ρόδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-180 βαθμούς για 45-50 λεπτά.
Σαρλότ σοκολάτα με ρούμι και φρούτα
Τα υλικά
– 20 μπισκότα σαβαγιάρ
– Για τη μους:
– 400 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
– 650 γρ. κρέμα γάλακτος
– 50 γρ. ρούμι
– 200 γρ. φρούτα του δάσους
– αλάτι
– Για το σιρόπι:
– 300 γρ. νερό
– 150 γρ. καστανή ζάχαρη
– 50 γρ. ρούμι
Το μυστικό
Η επιλογή της κουβερτούρας είναι καθοριστική, και προτείνεται να χρησιμοποιηθεί γάλακτος για καλύτερα αποτελέσματα.
Η διαδικασία
Λιώνουμε την κουβερτούρα με την κρέμα γάλακτος σε χαμηλή θερμοκρασία. Στο μεταξύ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Για το σιρόπι, συνδυάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το ρούμι. Βουτάμε τα σαβαγιάρ στο σιρόπι και τα τοποθετούμε στη βάση του ταψιού, πριν ρίξουμε τη λιωμένη σοκολάτα και τη σαντιγί.
Λαχταριστό κιουνεφέ
Τα υλικά
– 200 γρ. αγελαδινό βούτυρο
– 300 γρ. κανταΐφι
– 300 γρ. γλυκιά μυζήθρα
– 150 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
– 3 γρ. κρόκος Κοζάνης
– Για το σιρόπι:
– 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
– 200 ml νερό
– 1 ξύλο κανέλας
– Χυμός από 1 λεμόνι
Το μυστικό
Το σιρόπι πρέπει να ετοιμαστεί πρώτα και να είναι κρύο κατά την προσθήκη του στο κιουνεφέ.
Η διαδικασία
Για το σιρόπι, βράζουμε το νερό με τους κρόκους, τη ζάχαρη, το λεμόνι και την κανέλα. Σε τηγάνι, λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το κανταΐφι και τα τυριά, ψήνουμε και στο τέλος περιχύνουμε το κρύο σιρόπι.
Συμπερασματικά, η εορταστική περίοδος δεν θα είναι ποτέ ίδια χωρίς αυτά τα γλυκά. Δοκιμάστε τις συνταγές μας και μοιραστείτε τις γλυκές στιγμές με τους αγαπημένους σας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr