Το λάθος που όλοι κάνουμε στα ψηφιακά μας μηνύματα

Το λάθος που όλοι κάνουμε στα ψηφιακά μας μηνύματα

Η ψυχολογία πίσω από την επικοινωνία μέσω γραπτών μηνυμάτων και η σημασία της στίξης και των emoji. Παρατηρήστε τα παρακάτω μηνύματα:

«Πρέπει να μιλήσουμε»

«Πρέπει. Να. Μιλήσουμε.»

Η χρήση τελείων μπορεί να προσδώσει σοβαρότητα σε ένα μήνυμα, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Binghamton, επισημαίνοντας ότι η συναισθηματική ένταση που προκύπτει από τη στίξη επηρεάζει τη διαδικασία κατανόησης των ψηφιακών μηνυμάτων. Η μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology, αποκαλύπτει πώς συγκεκριμένα μοτίβα στίξης μπορούν να αλλάξουν δραστικά τον συναισθηματικό αντίκτυπο των μηνυμάτων.

Οι τεχνικές γραφής που χρησιμοποιούνται στις ψηφιακές επικοινωνίες μπορούν να λειτουργήσουν ως δραματικές παύσεις στην προφορική ομιλία, διευκολύνοντας τους αποστολείς να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, όταν δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τη φωνή τους ή τις εκφράσεις του προσώπου τους. Οι παραλήπτες κατανοούν αυτές τις επιλογές ως σκόπιμες και με νόημα, υποθέτοντας ότι ο αποστολέας χρησιμοποίησε σκόπιμα τη στίξη για να μεταδώσει συγκεκριμένα συναισθήματα.

Επιπλέον, οι ψυχολόγοι προτείνουν την αποφυγή συντομογραφιών στα γραπτά μηνύματα. Αν και η γραφή κειμένων είναι γρήγορη, οι συντομογραφίες όπως το «IDK» (I don’t know) ή το «GOAT» (greatest of all time) μπορεί να κάνουν τον αποστολέα να φαίνεται αναξιόπιστος. Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Experimental Psychology: General, δείχνει ότι οι χρήστες συντομογραφιών τείνουν να λαμβάνουν λιγότερες και πιο σύντομες απαντήσεις, καθώς οι παραλήπτες εκλαμβάνουν τα μηνύματά τους ως λιγότερο αξιόλογα.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, οι χρήστες emoji έχουν συνήθως υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη, η οποία περιλαμβάνει την ικανότητα κατανόησης και διαχείρισης των συναισθημάτων τους, καθώς και των άλλων. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS One είναι η πρώτη που συνδέει τη χρήση emoji με προσωπικά χαρακτηριστικά που αφορούν τις επικοινωνιακές ικανότητες και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Η μειωμένη χρήση τους σε κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορεί να σχετίζεται με στυλ προσκόλλησης που προτιμά την ανεξαρτησία αντί της συναισθηματικής εγγύτητας.

Τελικά, τα emoji έχουν καταστεί δημοφιλή στη σύγχρονη επικοινωνία, προσφέροντας ενδιαφέροντες προσανατολισμούς για γλωσσολόγους και ψυχολόγους, καθώς αυτές οι διαδικτυακές συμπεριφορές μπορούν να αποκαλύψουν πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς και να αναδείξουν τη δημιουργία μιας νέας διεθνούς γλώσσας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play