Μελέτη δείχνει ότι η κακή διατροφή επηρεάζει τη μνήμη και τη φλεγμονή στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων. Ελάχιστες ημέρες διατροφής πλούσιας σε κορεσμένα λιπαρά μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες για τη μνήμη και την υγεία του εγκεφάλου, κυρίως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτή η ανακάλυψη προήλθε από μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Immunity and Ageing. Οι ερευνητές χώρισαν τους αρουραίους σε δύο ομάδες: η μία περιλάμβανε νεαρά πειραματόζωα και η άλλη ηλικιωμένα. Ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά για τρεις ημέρες ή για τρεις μήνες, συγκρίνουμε τις αλλαγές στον εγκέφαλο με το υπόλοιπο σώμα.
Αναμένοντας προβλήματα λόγω της παρατεταμένης κατανάλωσης λιπαρών τροφών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από τρεις ημέρες κακής διατροφής, μόνο τα ηλικιωμένα πειραματόζωα εμφάνισαν αλλαγές που συνδέονται με τη μνήμη και φλεγμονές στον εγκέφαλο τους. Τα ευρήματα καταρρίπτουν την κοινή πεποίθηση ότι η φλεγμονή του εγκεφάλου σχετίζεται αποκλειστικά με την παχυσαρκία. Σύμφωνα με την κύρια συγγραφέα, Δρ Ρουθ Μπαριέντος, η διατροφή μπορεί να έχει άμεσες επιδράσεις στον εγκέφαλο, ανεξαρτήτως της συνολικής σωματικής υγείας.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης αλλαγές στα επίπεδα των κυτταροκινών στον εγκέφαλο, που υποδεικνύουν φλεγμονώδη αντίδραση. Αυτές οι μεταβολές, σε συνδυασμό με τα προβλήματα μνήμης, καταδεικνύουν την επικινδυνότητα της κακής διατροφής για την υγεία των ηλικιωμένων ατόμων.
Τα ευρήματα είναι σημαντικά, καθώς προσδιορίζουν την ανάγκη για περισσότερη έρευνα σχετικά με την επίδραση της διατροφής στον εγκέφαλο και ενδεχομένως να ενθαρρύνουν την προσοχή στις διατροφικές συνήθειες που επηρεάζουν την υγεία της μνήμης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr