Ο Ζελένσκι τονίζει τη σημασία της παγκόσμιας απομόνωσης του Πούτιν σε πρόσφατες δηλώσεις του στη Γαλλία. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παραχώρησε συνέντευξη στο Eurovision News την Τετάρτη 26 Μαρτίου, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Σε αυτήν, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη οι Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σε πολιτική και οικονομική απομόνωση. Είναι πολύ σημαντικό η Αμερική να μην βοηθήσει τον Πούτιν να βγει από αυτή την παγκόσμια απομόνωση τώρα, δήλωσε ο Ζελένσκι.
Τα σχόλια του Ζελένσκι έρχονται μία ημέρα αφότου η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, σε μια μερική κατάπαυση του πυρός που αφορά τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές και τις εχθροπραξίες στη Μαύρη Θάλασσα. Αντί αυτού, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να διευρύνουν την πρόσβαση της Ρωσίας στις παγκόσμιες αγορές.
Ο Ζελένσκι προειδοποίησε για τους κινδύνους μιας ενδεχόμενης ανάκαμψης του Πούτιν στην εξουσία, σημειώνοντας ότι οι φιλοδοξίες του Ρώσου προεδρικού ηγέτη επεκτείνονται πέρα από την Ουκρανία και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άμεσες συγκρούσεις με τη Δύση. Ο Πούτιν ελπίζει να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το θάνατό του, δήλωσε ο Ζελένσκι.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να παραμείνουν ενωμένες και να ασκήσουν πίεση προς τον Πούτιν, αναφερόμενος στην προσπάθειά του να διχάσει τη δυτική συμμαχία. Αναφερόμενος στο μέλλον του Πούτιν, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα πεθάνει σύντομα, αυτό είναι γεγονός, και όλα θα τελειώσουν.
Μετά τον τελευταίο γύρο συνομιλιών με Ρώσους αντιπροσώπους στη Σαουδική Αραβία, οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν να χαλαρώσουν κάποιους οικονομικούς περιορισμούς για τη Ρωσία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για περιορισμένη κατάπαυση του πυρός. Η Ουκρανία είχε ήδη αποδεχθεί στις 11 Μαρτίου την πρόταση της Ουάσινγκτον για πλήρη εκεχειρία 30 ημερών, εφόσον η Ρωσία τηρούσε τους ίδιους όρους, αλλά η Μόσχα είχε αρνηθεί.
Η δήλωση του Ζελένσκι σχετικά με την περιορισμένη κατάπαυση του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα αναγνωρίστηκε ως θετική κίνηση προς τον τερματισμό του πολέμου, αν και τόνισε την δέσμευση της Ουκρανίας για απεριόριστη παύση των εχθροπραξιών, σημειώνοντας ότι σε γενικές γραμμές, ήμασταν έτοιμοι για μια πλήρη κατάπαυση του πυρός.
Πηγή περιεχομένου: in.gr