Η Ελλάδα του Χάρρυ Κλυνν και η προφητική σάτιρα

Του Θ. Καλέση

propoli

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε πριν από 30 χρόνια στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο Γιώργος Λιάνης τον αποκάλεσε για πρώτη φορά «γελωτοποιό της ρωμιοσύνης». 

Από τότε βέβαια του έδωσαν και άλλους χαρακτηρισμούς, πότε όμως κανένας δεν αντιπροσώπευσε τον Χάρρυ Κλυνν όσο αυτός που του προσέδωσε ένα από τα μετέπειτα… θύματα της σάτιρας του.

Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης –όπως ήταν το όνομά του– ήταν αυτός που ουσιαστικά έφερε  την τέχνη του stand up comedy από τις μπουάτ του Καναδά και της Αμερικής, στην Ελλάδα τον χειμώνα του 1974. Στην Αμερική θα γνωρίσει και τη Χαρίκλεια. Τη σύζυγο που στάθηκε στο πλάι του από την πρώτη ημέρα της επιστροφής του στην Ελλάδα μέχρι την τελευταία. Και ας μη γλίτωσε ποτέ, ούτε αυτή, την καυστική σάτιρα του Χάρρυ Κλυνν.

Η Ελλάδα του Χάρρυ Κλυνν και η σάτιρα

Τον καιρό της επιστροφής του στην Ελλάδα διανύαμε τους πρώτους μήνες της μεταπολίτευσης. Τα πάθη δεν είχαν ξεπεραστεί εντελώς μετά τη λαίλαπα της χούντας. Ωστόσο ο Χάρρυ Κλυνν βοήθησε σημαντικά να πέσουν οι τόνοι. Αφενός με το γέλιο που χάριζε στον κόσμο στα κέντρα όπου εμφανιζόταν, αφετέρου με την χρησιμοποίηση του αγαθού της «ελευθερίας του λόγου». Ο «γελωτοποιός  της ρωμιοσύνης» επανέφερε το αριστοφανικό χιούμορ συμπεριλαμβανομένης και της βωμολοχίας για να σατιρίσει.

Δεν ξέφυγε κανένας πολιτικός από τη σατιρική τσιμπίδα του

Δύσκολα πράγματα για την εποχή, δεδομένου ότι τα ταμπού δεν είχαν ξεπεραστεί.  Αλλά κανένας πολιτικός δεν ξέφυγε από την σατιρική τσιμπίδα του. O Δημήτρης Τσοβόλας, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Μιλτιάδης Έβερτ και τόσοι άλλοι άκουσαν από το στόμα του Χάρρυ Κλυνν ατάκες που έμελλε να μείνουν για πάντα στην ιστορία μέσω της δισκογραφικής πορείας του καλλιτέχνη. Έστω και αν κανένας δεν τ’ άκουσε ποτέ όσο ο Χρήστος Σαρτζετάκης, ο μοναδικός πολιτικός που έστειλε τον Βασίλη Τριανταφυλλίδη στα δικαστήρια.

Η Ελλάδα του Χάρρυ Κλυνν και η σάτιρα

Την ίδια εποχή και οι ταινίες του ήταν αξέχαστες. Με άρωμα καλτ που ανάβλυζε τη δεκαετία του ‘80, με μιμήσεις και καυστικότητα για τα δεδομένα της εποχής, ερμηνείες όπως του αστυνόμου Μπέκα, του Αρτέμη, του Τραμπάκουλα και του μάγκα που «είναι αραχτός στον ακάλυπτο και πίνει το καφεδάκι του με τις 36 ζάχαρες», έμειναν για πάντα χαραγμένες στην ιστορία.

Η προφητική σάτιρα του Χάρρυ Κλυνν

Όπως επίσης και τα καυστικά του σχόλια για την άρθρωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, για την εξωτερική εμφάνιση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, για το σκάνδαλο Κοσκωτά, για το ερωτικό ειδύλλιο της εποχής ανάμεσα στον Ανδρέα Παπανδρέου και την Δήμητρα Λιάνη. Σχόλια για την οικονομία της χώρας και τη λιτότητα που περιείχαν και το στοιχείο της… προφητείας, για την τηλεόραση που άρχισε να αναπτύσσεται, για τα γεγονότα της εποχής που σημάδεψαν μια ολόκληρη γενιά.

Ο ίδιος πολιτικά τοποθετούσε τον εαυτό του στην αριστερά. Και ας είχε πικραθεί από αυτήν. Παραβρέθηκε ωστόσο στην εναρκτήρια συγκέντρωση της Πολιτικής Άνοιξης του Αντώνη Σαμαρά, ενώ ήταν και πολύ καλός φίλος με τον Μιλτιάδη Έβερτ. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Άλλο πολιτική, άλλο σάτιρα. Και ο Χάρρυ Κλυνν ήξερε γιατί τα διαχώριζε.  «Μου άρεσε να πηγαίνω σε αυτές τις εκδηλώσεις» έλεγε. «Μου δίνουν άφθονο υλικό για τις παραστάσεις μου».

Η Ελλάδα του Χάρρυ Κλυνν και η σάτιρα

Και σε ποδοσφαιρικό επίπεδο προσπάθησε να αναβαθμίσει το προϊόν. Έχοντας καταγωγή από τον Πόντο και μεγαλωμένος στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης ήταν φυσικό επακόλουθο να ασχοληθεί με τον αγαπημένο του Απόλλωνα Πόντου και να τον κάνει ευρύτερα γνωστό στη «μοναδική» σύμφωνα με τον ίδιο «αφρικανική χώρα με λευκούς πολίτες». Την Ελλάδα.

«Κυρίες και κύριοι σας ευχαριστώ για το χειροκρότημα που μου χαρίσατε πριν ακόμα με ακούσετε» είπε στην έναρξη μιας από τις παραστάσεις του. Και τώρα που πλέον «έφυγε» δια παντός, μπορούμε να αντιτείνουμε: «Εμείς σε ευχαριστούμε Χάρρυ».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 01 Ιουνίου 2018

 

Loading