Αυξήσεις τιμών σε βασιλόπιτες και τσουρέκια ενόψει Πρωτοχρονιάς, με προτάσεις για οικονομικές λύσεις. Προτού οι καταναλωτές προλάβουν να απολαύσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανάγκη προμήθειας των εδεσμάτων για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, με τις τιμές να δείχνουν αυξητικές τάσεις. Η ακρίβεια παραμένει επίμονη, επηρεάζοντας το κόστος των προϊόντων παρά τις προσπάθειες για συγκράτησή της. Η βασιλόπιτα, που αποτελεί κεντρικό στοιχείο της εορταστικής παράδοσης, αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Η τιμή της βασιλόπιτας φτάνει φέτος, κατά μέσο όρο, το 6% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι.
Συγκεκριμένα, στους φούρνους οι τιμές κυμαίνονται από 14 έως 17 ευρώ το κιλό, ενώ στα ζαχαροπλαστεία από 15 έως 18 ευρώ. Το τσουρέκι διατίθεται μέχρι 12 ευρώ το κιλό στους φούρνους και έως 13 ευρώ στα ζαχαροπλαστεία, με τις τιμές στα σούπερ μάρκετ να αγγίζουν τα 8 ευρώ το κιλό. Οι επαγγελματίες υπογραμμίζουν ότι η απορρόφηση του κόστους παραγωγής τους έχει γίνει όσο το δυνατόν πιο βιώσιμη, παρόλο που η αύξηση των τιμών για πρώτες ύλες, όπως η σοκολάτα και το βούτυρο, έχει φτάσει το 15% και 30% αντίστοιχα.
Με το βάρος των αυξήσεων να γίνεται ολοένα πιο βαρύ, οι καταναλωτές επιλέγουν να στραφούν σε παραδοσιακές, πιο οικονομικές λύσεις. Η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής προτείνει στους καταναλωτές να επιλέγουν καταστήματα που διασφαλίζουν ποιότητα και καλή φήμη. Για όσους αποφασίσουν να παρασκευάσουν γλυκά στο σπίτι, συνιστάται η χρήση πρώτων υλών υψηλής ποιότητας, όπως αγνό μέλι, αλεύρι και ξηροί καρποί. Η κύρια συμβουλή είναι να αποφεύγονται οι σπατάλες και να αγοράζονται μόνο όσα πραγματικά χρειάζονται.
Πηγή περιεχομένου: in.gr