Το ελληνικό αρνί έχει αναδειχθεί σε δημοφιλή επιλογή για τους Ευρωπαίους καταναλωτές τα τελευταία χρόνια, γεγονός που δημιουργεί ανοδικές πιέσεις στην τιμή του στην εγχώρια αγορά, όπως εκτιμούν κορυφαίοι παράγοντές της.
Αντίστοιχα, στην ίδια κατεύθυνση επιδρούν οι συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού και ο συνεχής πόλεμος στην Ουκρανία, οι οποίοι έχουν ανεβάσει σημαντικά το κόστος παραγωγής για τους κτηνοτρόφους.
Η τιμή του ελληνικού αρνί θα είναι αυξημένη ενόψει του Πάσχα, καθώς οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 15 ευρώ το κιλό.
«Οι τιμές των αμνοεριφίων έχουν ανέβει λόγω εξωγενών και ενδογενών πιέσεων, ενώ σειρά προβλημάτων, όπως η ακρίβεια και οι ζωονόσοι, δοκιμάζουν τον κλάδο» δήλωσε ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης του Κρέατος και του Τομέα της Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ).
Η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί πλήρως μετά τις πρόσφατες κρίσεις, αλλά υπάρχουν περιθώρια σταθεροποίησης με συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους.
Η ανάκαμψη και η επιβίωση του κλάδου εξαρτώνται από τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ