Οι διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για την πλαστική ρύπανση δεν απέφεραν αποτελέσματα, προγραμματίζοντας νέες συναντήσεις στο μέλλον. Η πέμπτη και τελευταία σύνοδος του ΟΗΕ για το ζήτημα της ρύπανσης από πλαστικά έληξε χωρίς αποτέλεσμα, καθώς δεν καταγράφηκε πρόοδος σε κρίσιμα ζητήματα. Περισσότερες από 100 χώρες υποστήριξαν την ανάγκη να τεθούν όρια στην παραγωγή πλαστικών, ωστόσο μια μειονότητα χωρών, κυρίως εκείνες που εξαρτώνται από τη βιομηχανία πετρελαίου, αντιτάχθηκε σε αυστηρούς κανόνες.
Η συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας, δεν οδήγησε στη δημιουργία διεθνούς δεσμευτικής συνθήκης για τη ρύπανση από πλαστικά. Αν και συμφωνήθηκαν γενικές αρχές, οι κρίσιμες αποφάσεις αναβλήθηκαν για επόμενη συνάντηση, της οποίας η ημερομηνία παραμένει ακαθόριστη.
“Είναι σαφές ότι υπάρχει ακόμα διχογνωμία,” δήλωσε εκπρόσωπος σύμφωνα με το Reuters. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα πλαστικά διασπώνται σε μικροσκοπικά κομμάτια, τα οποία ανιχνεύονται στο περιβάλλον και μπορεί να απειλούν την ανθρώπινη υγεία.
Τα θέματα που προκαλούν διχόνοιες στις διαπραγματεύσεις περιλαμβάνουν την επιβολή ορίων στην παραγωγή και την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Παρά τις εντατικές συζητήσεις, οι πιθανότητες για μια ενοποιημένη και δεσμευτική συμφωνία παραμένουν περιορισμένες, καθώς χώρες με ισχυρές πετροχημικές βιομηχανίες, όπως η Σαουδική Αραβία, αντιστέκονται σε σφιχτότερους κανονισμούς.
Η διακοπή των διαπραγματεύσεων συνέβη λίγες εβδομάδες μετά την COP29, τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν.