Πορεία στην Αθήνα διεκδικεί προσιτή στέγη, δημόσιες κατοικίες και προστασία από πλειστηριασμούς. Στην Αθήνα, το Σάββατο 26 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε μια εντυπωσιακή πορεία για το δικαίωμα στην προσιτή στέγη, στο πλαίσιο των Παγκόσμιων Ημερών Δράσης Στέγασης. Η κινητοποίηση αυτή, η οποία φέτος έλαβε χώρα σε περισσότερες από 50 πόλεις παγκοσμίως, είχε ως κύριο αίτημα τη θέσπιση πλαφόν στα ενοίκια, την ύπαρξη δημόσιων αποθεμάτων κατοικιών και την προστασία από τους πλειστηριασμούς. Η πορεία, που ξεκίνησε από την πλατεία Κολοκοτρώνη στις 17:00, διοργανώθηκε ως αντίδραση στην κερδοσκοπία στην αγορά ακινήτων, τις μαζικές εξώσεις και τους πλειστηριασμούς.
Διαφορετικές συλλογικότητες και σωματεία, όπως ο Συντονισμός Σωματείων και Συλλογικοτήτων για τη Στέγαση και οι Γειτονιές για το Δικαίωμα στη Στέγη, συμμετείχαν στην πορεία και διεκδίκησαν τα εξής:
– Θέσπιση πλαφόν στα μισθωτήρια.
– Δημιουργία αποθεμάτων δημόσιας και κοινωνικής κατοικίας.
– Νομοθετική προστασία από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
Η Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών διοργάνωσε προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος νωρίτερα το απόγευμα, με μια συμβολική κηδεία για τη λαϊκή κατοικία. Η πορεία στην Αθήνα είναι μέρος ενός διεθνούς κινήματος που περιλαμβάνει κινητοποιήσεις από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ασία ενάντια στην εμπορευματοποίηση της στέγασης.
Η ανακοίνωση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας επισημαίνει ότι για πρώτη φορά φέτος γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα δράσεων για τη στέγη. Αυτή η ανάγκη προκύπτει καθώς τα κινήματα στέγης ενεργοποιήθηκαν με την εκδήλωση της κρίσης, αναδεικνύοντας το ζήτημα της στέγης ως ένα από τα πιο σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.
Στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι επίσης κρίσιμη, με την εκτίναξη των ενοικίων να οφείλεται στην απουσία δημόσιου ελέγχου. Οι πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, όπως οι μαζικοί πλειστηριασμοί και οι αυξήσεις του κόστους της στέγασης σε σχέση με το μέσο εισόδημα. Η κατοικία δεν μπορεί να είναι εμπορεύσιμο προϊόν, αλλά βασικό κοινωνικό αγαθό που πρέπει να προστατεύεται.
Πηγή περιεχομένου: in.gr