Χυμός πορτοκαλιού, καφές και σοκολάτα: Πώς οι συνήθειές μας επιδεινώνουν τη φτώχεια και επηρεάζουν το περιβάλλον

Χυμός πορτοκαλιού, καφές και σοκολάτα: Πώς οι συνήθειές μας επιδεινώνουν τη φτώχεια και επηρεάζουν το περιβάλλον

Η καθημερινή κατανάλωση προϊόντων όπως ο χυμός πορτοκαλιού και ο καφές έχει σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες. Η αναγνώριση των επιπτώσεων που έχουν τα προϊόντα που καταναλώνουμε καθημερινά, όπως ο καφές, ο χυμός πορτοκαλιού και το κακάο, δεν είναι πια κάτι νέο. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από τη γαλλική Greenpeace, το Ινστιτούτο Veblen και τη Max Havelaar France, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι ανησυχητικές. Το οικολογικό αποτύπωμα των εισαγωγών είναι σημαντικό, με βιομηχανίες που καταναλώνουν νερό και συνδέονται με την αποψίλωση των δασών. Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) επισημαίνουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνδέονται με τις διαδικασίες παραγωγής, όπως παιδική εργασία και καταναγκαστική εργασία.

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ένα μεγάλο μέρος των καθημερινών μας επιλογών είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη φτώχεια και έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, προειδοποιεί ο Blaise Desbordes, διευθύνων σύμβουλος της Max Havelaar France. Ειδικότερα, έξι κύρια προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων του κακάου και του καφέ, προέρχονται από χώρες όπου αναφέρονται σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι περιβαλλοντικές συνέπειες των καλλιεργειών, όπως η σόγια και το ρύζι, καθώς και η υψηλή κατανάλωση νερού από αυτές τις βιομηχανίες, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη αναθεώρησης των πρακτικών που ακολουθούνται. Ο Blaise Desbordes αναφέρει επίσης ότι οι εισαγωγές τροφίμων δεν παράγονται υπεύθυνα, γεγονός που υποδηλώνει τη δομική αστοχία της αγοράς. Η κατάσταση είναι τέτοια που η σοκολάτα, με την προέλευσή της από χώρες όπως η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα, επιδεινώνει την αποψίλωση των δασών και συνδέεται με παιδική εργασία.

Οι ΜΚΟ ζητούν την άμεση εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και την καλύτερη παρακολούθηση της συμμόρφωσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος. Η ανάγκη για κοινωνική και δίκαιη οικολογική πιστοποίηση των προϊόντων είναι πιο επιτακτική από ποτέ, ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που προκύπτουν από την παραγωγή τους.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play