Μάρτυρας στη δίκη για την απώλεια της μητέρας της έκανε λόγο για «υβριστική συμπεριφορά» της Πολιτείας απέναντι στους νεκρούς της φωτιάς στο Μάτι. Η κατάθεσή της αναδείκνυε τα όσα ακολούθησαν τη φονική φωτιά και την αγωνία που βίωσαν οι συγγενείς των θυμάτων.
Στο δικαστήριο κατέθεσε επίσης η δημοσιογράφος Άννα-Μαρία Κακαουνάκη, η οποία επισήμανε τον κυνισμό των αρχών. Όπως ανέφερε, η τύχη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ποιοι έχασαν τη ζωή τους και ποιοι σώθηκαν εκείνο το απόγευμα, καθώς οι υπηρεσίες της Πολιτείας ήταν σε κατάσταση πλήρους αποδιοργάνωσης.
Η Ευαγγελία Νικολοπούλου κατέθεσε για την απώλεια της 59χρονης μητέρας της, η οποία βγήκε από το σπίτι της καλυμμένη με καύτρες. «Κανείς δεν τους είπε να φύγουν. Η μητέρα μου ζούσε 59 χρόνια στο Μάτι και θα μπορούσε να σωθεί. Έφυγε με τις καύτρες πάνω της, χωρίς κανείς να την ενημερώσει ή να προσπαθήσει να τη σώσει. Η στάση των αρμοδίων ήταν υβριστική όχι μόνο για τους νεκρούς αλλά και για τους συγγενείς τους» κατέθεσε η μάρτυρας, περιγράφοντας την επώδυνη διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων.
Η μάρτυρας συνέχισε, αναφέροντας ότι όταν επισκέφτηκε τον τάφο της μητέρας της, η θεία της της έδειξε ένα σημείο όπου είναι θαμμένα κόκαλα από θύματα του Μάτι. «Ρώτησα τον ιερέα αν υπάρχει κάτι θαμμένο εκεί και μου επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για αταυτοποίητα κόκαλα που προήλθαν από επιχείρηση καθαρισμού» σημείωσε με αγανάκτηση.
Η κυρία Κακαουνάκη, η οποία ερεύνησε τη δραματική κατάσταση στο Μάτι, τόνισε την αδράνεια των αρχών που άφησε τους κατοίκους και τους παραθεριστές μόνοι τους στις κρίσιμες ώρες. «Το τραύμα είναι μεγάλο. Οι άνθρωποι ήταν σε απόγνωση και οι απαντήσεις της Πυροσβεστικής ήταν χαρακτηριστικές του χάους και του κυνισμού που επικρατούσε» δήλωσε, επισημαίνοντας την έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης στις ενέργειες των αρχών. Οι αντιφάσεις στις οδηγίες προς τους πολίτες, με κάποιους να προτρέπονται να παραμείνουν στα σπίτια τους και άλλους να φεύγουν, ενίσχυσαν την αίσθηση της εγκατάλειψης.