Η αύξηση πλειστηριασμών ξενοδοχείων απειλεί τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στην τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας. Παρά την άνθηση του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα και τους ρεκόρ επισκεπτών το 2024, μια ανησυχητική τάση σκιάζει τους ειδυλλιακούς προορισμούς της χώρας: ένα κύμα πλειστηριασμών και πωλήσεων ξενοδοχείων που απειλεί την επιβίωση των μικρών οικογενειακών τουριστικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με δεδομένα από την E-Real Estates, περισσότερες από 120 ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές καταλύματα έχουν καταχωριστεί προς πώληση σε όλη την Ελλάδα μέσα σε μόλις 30 ημέρες — ένα σαφές σημάδι της πίεσης που αντιμετωπίζει ο τομέας. Η πλειοψηφία των ακινήτων είναι μικρής κλίμακας, με λιγότερα από 30 δωμάτια, τοποθετημένα σε σημαντικούς προορισμούς όπως οι Κυκλάδες (40 καταχωρίσεις), η Κρήτη (23), τα Ιόνια Νησιά (23), τα Δωδεκάνησα (12) και άλλες περιφερειακές νησιωτικές ομάδες.
Ενώ η ζήτηση για τον τουρισμό συνεχίζει να αυξάνεται, αυτοί οι αριθμοί υποδεικνύουν μια αυξανόμενη αποσύνδεση μεταξύ της εθνικής απόδοσης του τουρισμού και της βιωσιμότητας των τοπικών επιχειρήσεων φιλοξενίας.
Η πλειοψηφία των πλειστηριασμών συνεχίζει να αυξάνεται, με 99 ξενοδοχειακά ακίνητα ήδη προγραμματισμένα για δημοπρασία μεταξύ Ιανουαρίου και μέσης Απριλίου 2025, ακολουθώντας 293 πλειστηριασμούς που καταγράφηκαν καθόλη τη διάρκεια του 2024. Αυτή η χρονιά αναμένεται να φτάσει σε παρόμοια επίπεδα, με 135 ξενοδοχεία ήδη έτοιμα να περάσουν υπό την σφυρί.
Αυτή η αύξηση αντικατοπτρίζει ένα ευρύτερο μοτίβο: για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, οι καταχωρίσεις και οι πλειστηριασμοί στον τουριστικό τομέα παραμένουν υψηλές. Οι προκλήσεις που οδηγούν σε αυτή την κρίση είναι περίπλοκες και σωρευτικές. Οι αυξανόμενες λειτουργικές δαπάνες — από τους λογαριασμούς ενέργειας και τις τιμές πρώτων υλών μέχρι τις υψηλότερες υπηρεσίες — πλήττουν σφοδρά τους μικρούς ξενοδόχους.
Η είσοδος εγχώριων και ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στην αγορά επιταχύνει την κατάσταση, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να λειτουργούν ως κύριο μέσο για τις εξαγορές και την αναχρηματοδότηση. Για τους μικρούς ξενοδόχους, αυτό μπορεί να σημαίνει απώλεια όχι μόνο της επιχείρησής τους, αλλά και της οικογενειακής τους κληρονομιάς. Η τρέχουσα αύξηση των πωλήσεων και των πλειστηριασμών θέτει ένα κρίσιμο ερώτημα για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού: μπορούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να επιβιώσουν σε μια αγορά που κυριαρχείται ολοένα και περισσότερο από μεγαλύτερους παίκτες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα;
Καθώς οι τοπικές επιχειρήσεις εξαφανίζονται, ενδέχεται να χαθεί και η αυθεντικότητα και η γοητεία που χαρακτηρίζουν τη φιλοξενία στα ελληνικά νησιά. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι χωρίς στοχευμένη υποστήριξη — συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου και προστασίας από δανειοδοτήσεις με εκμεταλλευτικούς όρους — η χώρα κινδυνεύει να χάσει ένα θεμελιώδες στοιχείο της τουριστικής της ταυτότητας. Αν η τάση αυτή συνεχιστεί χωρίς έλεγχο, το 2025 θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια ακόμα χρονιά ρεκόρ — όχι μόνο για τις αφίξεις τουριστών, αλλά και για τον αριθμό των οικογενειακών ξενοδοχείων που αναγκάζονται να κλείσουν τις πόρτες τους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr