Η ακραία ρύπανση στα Βαλκάνια απειλεί την ευρωπαϊκή προοπτική

Η ακραία ρύπανση στα Βαλκάνια απειλεί την ευρωπαϊκή προοπτική

Η ακραία ρύπανση στα Δυτικά Βαλκάνια επηρεάζει την υγεία και εμποδίζει την ένταξή τους στην ΕΕ. Για τρεις δεκαετίες, ο Σέμσι Γκέρα εργάστηκε σε ένα λιγνιτωρυχείο στο Κόσοβο, με τις τοξικές σκόνες να εισέρχονται στους πνεύμονές του και να επηρεάζουν την καθημερινότητά του. Η ζωή στο χωριό του ήταν εξίσου δύσκολη, καθώς οι λιγνιτικοί σταθμοί εκπομπής καπνού συνέβαλλαν στην επιδείνωση της κατάστασης. Ο Γκέρα πέθανε την Κυριακή στο Όμπιλιτς, σε ηλικία 44 ετών, έπειτα από τριετείς μάχες με τον καρκίνο του πνεύμονα. Η σύζυγός του, ενώ τον θρηνούσε, δήλωσε ότι ήθελε να τον βοηθήσει αλλά δεν μπορούσε.

Η ρύπανση στα Δυτικά Βαλκάνια παραμένει σε ακραία επίπεδα, με κύριες αιτίες την οικιακή θέρμανση από καύσιμα, τους παλιούς σταθμούς λιγνίτη και την έλλειψη επενδύσεων για τη βελτίωση των συνθηκών. Πόλεις όπως το Βελιγράδι, το Σεράγεβο και τα Σκόπια συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο μολυσμένες παγκοσμίως. Αυτή η κατάσταση βλάπτει την υγεία των κατοίκων και ανακόπτει την προοπτική των χωρών αυτών να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επιβάλλει αυστηρές προϋποθέσεις για την ατμοσφαιρική ποιότητα.

Η περιορισμένη χρηματοδότηση για τη μείωση της ρύπανσης είναι ένα επιπλέον εμπόδιο, σύμφωνα με τον Μίρκο Πόποβιτς, διευθυντή του Ρυθμιστικού Ινστιτούτου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Περιβάλλοντος στο Βελιγράδι. Παρά τις υποσχέσεις των Δυτικών Βαλκανίων να περιορίσουν τις εκπομπές ρύπων, οι οικονομικές δυσκολίες καθυστερούν την πρόοδο.

Ορατή με γυμνό μάτι, η ρύπανση ιδιαίτερα τον χειμώνα έχει σοβαρές επιπτώσεις. Ειδικά στο Σεράγεβο, η ποιότητα του αέρα φθάνει σε επικίνδυνα επίπεδα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περίπου 114 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους ετησίως στη Βοσνία, με τα νούμερα να είναι περίπου 100 στη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Ο Γκέρα κηδεύτηκε τη Δευτέρα στο κοιμητήριο του Όμπιλιτς, όπου οι συγγενείς του άκουγαν τον ήχο του ιμάντα που μεταφέρει κάρβουνο από το ορυχείο στα εργοστάσια. Ο γιατρός του υποστηρίζει ότι ο καρκίνος οφείλεται στη ρύπανση και τη σκόνη των ορυχείων. Τα κρούσματα καρκίνου στην περιοχή έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια, αποτέλεσμα της συνεχούς έκθεσης στην ακραία ρύπανση.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play