Η κλιματική αλλαγή και οι ανθρώπινες δραστηριότητες στα αλπικά τοπία της Ελλάδας: Τα μυστικά των λιμνών της Πίνδου

Η κλιματική αλλαγή και οι ανθρώπινες δραστηριότητες στα αλπικά τοπία της Ελλάδας: Τα μυστικά των λιμνών της Πίνδου

Ήταν Οκτώβριος του 2022 όταν ερευνητές, κουβαλώντας σακίδια με εξοπλισμό που ζύγιζε πάνω από 30 κιλά το καθένα, κατάφεραν μετά από πολλές ώρες ανάβασης να φτάσουν στη Δρακόλιμνη Τύμφης με σκοπό την εξερεύνηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στις αλπικές λίμνες. Η περίοδος εκείνη σηματοδότησε την έναρξη του «Λιμνάδων» (LiMnADs Project – Limnological Monitoring & Alpine Datasets), ενός εθελοντικού προγράμματος με την υποστήριξη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr και του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου – Αώου.

Δύο χρόνια μετά, το πρότζεκτ συνεχίζει την έρευνά του, έχοντας «σκαρφαλώσει» οκτώ φορές σε υψόμετρα άνω των 2.000 μέτρων και ολοκληρώσει αποστολές σε οκτώ αλπικές και υποαλπικές λίμνες βουνών της Βόρειας Πίνδου. Εγκαθιστώντας εξειδικευμένα επιστημονικά όργανα και μετρητές, οι ερευνητές επιδιώκουν να εξακριβώσουν πώς οι εύθραυστοι αλπικοί χώροι της Ελλάδας επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή και τη δράση του ανθρώπου, προκειμένου να συμβάλουν στην αποτελεσματική προστασία των ελληνικών βουνών.

Σύμφωνα με τον υποψήφιο διδάκτορα στο Scott Polar Research Institute του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, η αγάπη για το βουνό είναι το βασικό γνώρισμα όλων των μελών της ομάδας του «Limnads Project».

Ανεβαίνοντας σε υψόμετρο 2.050 μέτρων, οι ερευνητές του «Limnads Project» πραγματοποιούν επιτόπιες δειγματοληψίες δύο φορές το χρόνο για να διερευνήσουν τη ρύπανση, εγκαθιστώντας νέους εξοπλισμούς και μετρητές για τη συλλογή δεδομένων χωρίς συχνές επισκέψεις στο πεδίο.

Στο πλαίσιο του «Limnads Project», η ομάδα μελετά τη ρύπανση της Δρακόλιμνης, εστιάζοντας στα μικροπλαστικά, για να αξιολογήσει την επιρροή των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και την ποιότητα του νερού.

Loading

Play