Η UNESCO προειδοποιεί για τις σοβαρές απειλές της ρύπανσης και της άναρχης ανάπτυξης στη λίμνη Οχρίδα, μια περιοχή με πλούσια βιοποικιλότητα. Η ρύπανση, η υπεραλίευση και η άναρχη ανάπτυξη απειλούν τη λίμνη Οχρίδα, την οποία μοιράζονται η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία. Η UNESCO, η οποία έχει αναγνωρίσει την περιοχή ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, προειδοποιεί για το σοβαρό αντίκτυπο που έχουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στην βιοποικιλότητα της λίμνης.
Η Οχρίδα, μια από τις αρχαιότερες λίμνες της Ευρώπης με ηλικία 3,5 εκατομμυρίων ετών, είναι διάσημη για τη βιοποικιλότητά της, καθώς φιλοξενεί 200 και πλέον ενδημικά είδη, ανάμεσά τους μοναδικές ποικιλίες πέστροφας. Η λίμνη των 358 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δυτικά της Μεγάλης Πρέσπας, συνιστά επίσης σημαντικό τουριστικό προορισμό και πηγή εσόδων για τις δύο χώρες με έμφαση στην ανάγκη για άμεσες ενέργειες προστασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδείνωση του οικοσυστήμτος.
Η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί για τις συνέπειες της ρύπανσης, η οποία διαρκώς επιδεινώνεται και μειώνει τη βιοποικιλότητα των νερών. Ο δρ. Ζλάτκο Λέφκοφ, βιολόγος, δήλωσε στο Reuters ότι «κάποια είδη που προηγουμένως ήταν σπάνια ή απόντα στερούν ζωτικό χώρο από είδη μεγάλης βιολογικής αξίας».
Οι τοπικές αρχές έχουν εκφράσει ανησυχία για την καταλληλότητα του αποχετευτικού συστήματος, το οποίο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα κύματα τουριστών που επιλέγουν την Οχρίδα για τις διακοπές τους.