Το κάψιμο του Ιούδα: το ξεχωριστό έθιμο που αναβίωσε στην Εύβοια

Το κάψιμο του Ιούδα: το ξεχωριστό έθιμο που αναβίωσε στην Εύβοια

Αναβίωση του εθίμου της καύσης του Ιούδα στην Εύβοια με σημαντική συμμετοχή των κατοίκων και επισκεπτών. Για μία ακόμα χρονιά, το έθιμο της καύσης του Ιούδα αναβίωσε στην Εύβοια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αλμυροποτάμου, έξω από την εκκλησία του χωριού, τιμώντας και φέτος αυτήν την πασχαλινή παράδοση. Το κάψιμο του Ιούδα συμβολίζει την τιμωρία του φιλάργυρου προδότη και συνεχίζει να αναβιώνει με πολλές παραλλαγές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Η παράδοση του κάψιμου του Ιούδα, που διεξάγεται το βράδυ της Ανάστασης, αποτυπώνει την ανάγκη αποτίναξης κάθε είδους προδοσίας. Ο Ιούδας ο Ισκαριώτης, που πρόδωσε τον Ιησού για τριάντα αργύρια, έχει καθιερωθεί ως το αρχέτυπο του προδότη στη δυτική τέχνη και λογοτεχνία. Το έθιμο του καψίματος, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, συνδέεται με παραδόσεις που αντέχουν στον χρόνο. Στο παρελθόν, η μεταφορά του ομοιώματος γινόταν με γαϊδουράκι, προσδίδοντας έναν ιδιαίτερα παραδοσιακό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της Λευκάδας, η συκιά, το δέντρο από το οποίο είχε κρεμαστεί ο Ιούδας, έχει κακή φήμη, καθώς θεωρείται ότι όποιος κοιμάται κάτω από αυτήν κινδυνεύει. Παρόμοιες δοξασίες υπάρχουν και για άλλα δέντρα, όπως η βρωμοξυλιά στην Κρήτη και οι αγριοχαρουπιές στην Αιτωλία, που αποκαλούνται και δέντρα του Ιούδα.

Βίντεο:

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play