Η δωρεά της Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου φέρνει τη σύγχρονη τέχνη στο κοινό

Η δωρεά της Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου φέρνει τη σύγχρονη τέχνη στο κοινό

«Η τέχνη έχει νόημα μόνο όταν βρίσκεται σε συνδιαλλαγή, σε επικοινωνία με τον αποδέκτη της, με τον άνθρωπο». Έχοντας λειτουργήσει επί 30 και πλέον χρόνια με ευθύνη και αγάπη ως θεματοφύλακας παρά ως ιδιοκτήτης σημαντικών έργων τέχνης, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος θεωρεί ότι «ένα έργο τέχνης από μόνο του δεν υπάρχει, αν δεν εκτίθεται, αν δεν αλληλεπιδρά με τον θεατή, ώστε να προκαλέσει προβληματισμό και συναισθήματα».

Η ιδιωτική Συλλογή του, δύο χρόνια μετά την ανακοίνωσή της δωρεάς της, αποκτά μία «νέα ζωή» και γίνεται δημόσιο αγαθό: εμπλουτίζει σταδιακά με περισσότερα από 350 έργα σύγχρονης τέχνης από 142 καλλιτέχνες τις μόνιμες συλλογές των τεσσάρων διεθνών μουσείων (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας, Tate Λονδίνου, Guggenheim Νέας Υόρκης και MCA Σικάγο) που ήταν οι αποδέκτες της. Με αυτόν τον τρόπο υλοποιείται το όραμα του ιδρυτή της για διάχυση της τέχνης σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό ανά τον κόσμο.

Πρόκειται για μία πράξη υψηλού συμβολισμού και γενναιοδωρίας που καταργεί σύνορα και καλλιεργεί νέες συνεργασίες, προσφέροντας στο διεθνές κοινό πολιτιστικά αγαθά υψηλής εικαστικής αλλά και οικονομικής αξίας. Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος απεκδύεται το κοστούμι του συλλέκτη και αναδεικνύεται σε σπουδαίο ευεργέτη, δημιουργώντας μία τεράστια δημόσια παρακαταθήκη.

Οι επισκέπτες της Tate Modern μπορούν πλέον να θαυμάσουν σημαντικά έργα τέχνης, όπως το «Μικρό Κορίτσι» της Λουίζ Μπουρζουά και το «Πιθανό Φόντο» του Βλάση Κανιάρη, που αποτελούν μέρος της δωρεάς της Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου.

Η Tate θα διαθέσει τη δωρεά και σε άλλα μουσεία και γκαλερί τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, η Μαρία Μπάλσοου, διευθύντρια της Tate, δηλώνει ότι η συλλογή της Tate είναι ένα αγαθό για να το απολαύσουν όλοι.

Νέα ζωή για τη Συλλογή

«Στο γραφείο μου έχω ένα έργο του Τομ Φρίντμαν. Από μακριά διαβάζεις τη λέξη ego. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με το εγώ μας. Συνειδητοποιείς ότι δεν σημαίνει και πολλά», είπε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος στην παρουσίαση του βιβλίου «Στοχασμοί του συλλέκτη». «Δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία, πήρε χρόνο και πολλές συζητήσεις. Νομίζω το πήρε απόφαση όταν συνειδητοποίησε ότι με αυτή τη δωρεά, η Συλλογή του θα αποκτήσει μία νέα ζωή», εξήγησε η σύντροφος του συλλέκτη, Ειρήνη Πάρη.

«Η τέχνη υπερβαίνει τις λέξεις και μιλάει απευθείας στην ψυχή», είπε η Ειρήνη Πάρη. Και ο Δ. Δασκαλόπουλος συμπλήρωσε πως «η τέχνη δεν ανακαλύπτει πράγματα, αλλά κάνει τους ανθρώπους περισσότερο ανοιχτόμυαλους».

Μία δωρεά χωρίς ανταποδοτικούς όρους

«Για εμάς, όλη η διαδικασία της δωρεάς φέρει μεγάλο συγκινησιακό φορτίο» ανέφερε η Ιωάννα Βρυζάκη, διευθύντρια της Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου. Ο Δ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι «μου αρκεί να βλέπω τα χαμόγελα και την ικανοποίηση του κόσμου όταν αντικρίζει τα έργα».

Ενδιαφέρουσες συνομιλίες

Τα έργα από τη δωρεά της Συλλογής του Δ. Δασκαλόπουλου εντυπωσιάζουν για την οργανική τους ένταξη στις συλλογές του μουσείου. Δημιουργούν νέες εικαστικές συνθήκες και ανοίγουν μία νέα συνομιλία.

Μία ακόμα συναρπαστική «συνομιλία» συντελείται ανάμεσα στο «Μικρό Κορίτσι» της Λουίζ Μπουρζουά και σε δημιουργίες των Μαξ Ερνστ, Μαν Ρέι και Σαλβαδόρ Νταλί.

Στην άλλη πλευρά του Τάμεση, στην Tate Britain, τέσσερα έργα της δωρεάς έχουν ήδη ενταχθεί στις συλλογές του μουσείου.

Loading