Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα πρόληψης της αυτοκτονίας ξεκίνησε αρχές Σεπτεμβρίου στο Λαϊκό Νοσοκομείο σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης της Αυτοκτονίας «ΚΛΙΜΑΚΑ». Στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, τη στήριξη ατόμων με ψυχικά προβλήματα και την πρόληψη περιστατικών αυτοκτονίας.
Σύμφωνα με στοιχεία από την «ΚΛΙΜΑΚΑ» στην Ελλάδα, πάνω από 100 αυτοκτονίες έχουν συμβεί σε ενδονοσοκομειακό περιβάλλον τα τελευταία έτη, με 56 αυτοκτονίες καταγεγραμμένες μόνο την τελευταία πενταετία.
Για το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, ο διοικητής του Νοσοκομείου «Λαϊκό» Θεοφάνης Ροΐδης και ο Ψυχίατρος, επιστημονικός διευθυντής της «ΚΛΙΜΑΚΑ», Κυριάκος Κατσαδώρος, αναφέρθηκαν στη σημασία της πρωτοβουλίας. «Η πρόσφατη έναρξη του πιλοτικού προγράμματος πρόληψης της αυτοκτονίας στο ΓΝΑ Λαϊκό αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία που ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη μιας συνολικότερης στρατηγικής πρόληψης αυτοκτονιών στην Ελλάδα» τονίζει ο κ. Κατσαδώρος.
Ο ίδιος προσθέτει ότι η «ΚΛΙΜΑΚΑ» εργάζεται συστηματικά για μια οργανωμένη στρατηγική προσέγγιση στην πρόληψη της αυτοκτονίας.
Η ανακοίνωση του προγράμματος έγινε σε εκδήλωση ενημέρωσης προς τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Πρόληψης της Αυτοκτονίας. Ο κ. Ροΐδης τονίζει την ανάγκη δημιουργίας μιας «αντιαυτοκτονικής ασπίδας». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο πυλώνες (έναν εκπαιδευτικό / επιστημονικό και έναν τεχνικό) και θα υλοποιηθεί σε τέσσερις διαφορετικές φάσεις.
Η συνεργασία μεταξύ του Νοσοκομείου και της «ΚΛΙΜΑΚΑ» έχει ως στόχο την ανάπτυξη μιας στρατηγικής που θα ενισχύσει την ασφάλεια και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ψυχική υγεία.
«Το εγχείρημα αυτό δεν είναι απλώς ένα μεμονωμένο πρόγραμμα, αλλά ελπίζουμε να αποτελέσει την αρχή για τη διαμόρφωση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής πρόληψης της αυτοκτονίας» καταλήγει ο κ. Κατσαδώρος.