Εσωτερικούς εχθρούς βλέπουν στο ΣΥΡΙΖΑ

103
Εσωτερικούς εχθρούς βλέπουν στο ΣΥΡΙΖΑ
INTIME
Στείρες ομαδοποιήσεις κι ανακάλυψη εσωτερικών εχθρών καταλογίζουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι σημειώνουν με νόημα πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο γόνιμο διάλογο, στη σύνθεση απόψεων, στη συσπείρωση και στις ευρύτερες συμμαχίες.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, εντάσσεται και η συνάντηση που είχε το απόγευμα της Παρασκευής με τον Νίκο Κοτζιά και το ΠΡΑΤΤΩ.

Δεν αποκλείουν, μάλιστα, στην περίπτωση που συνεχιστούν και κλιμακώσουν την ένταση των παρεμβάσεών τους οι παράταιρες φωνές ο κ. Τσίπρας να αναλάβει πρωτοβουλίες και πριν το συνέδριο του Μαΐου ώστε να ξεκαθαρίσει μια ώρα αρχύτερα η κατάσταση.

Ιδίως, μάλιστα, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να σύρει τη χώρα σε εκλογές ακόμα και πριν το Μάιο.

Όσον αφορά το νέο εκλογικό νόμο, στην Κουμουνδούρου παρατηρούν με νόημα πως σε δέκα από τα 28 κράτη- μέλη της ΕΕ υπάρχουν κυβερνήσεις μειοψηφίας και σε τρία ακόμα κυβερνήσεις συνεργασίας, ανάμεσα στα οποία και η παντοδύναμη Γερμανία!

Όπως κι αν έχει, η χθεσινή (Πέμπτη) κοινοβουλευτική παρέμβαση του κ. Τσίπρα αποσκοπούσε στο να απονομιμοποιήσει τρόπον τινά οποιαδήποτε πρωτοβουλία Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές συντόμως.

Κι αυτό γιατί αναγνωρίζει κι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως έχει ανάγκη από χρόνο για να φθαρεί η κυβέρνηση, αλλά και για να συμπτύξει το προοδευτικό μέτωπο που θα οδηγήσει σε μια κυβερνητική συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 στη βάση προγραμματικής συμφωνίας.

Έτσι κι αλλιώς, στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως ο κ. Μητσοτάκης θα πετύχει αυτογκόλ, όπως κι ο πατέρας του το 1990, όταν ο εκλογικός νόμος Κούβελα που είχε φέρει προς ψήφιση από τη Βουλή οδήγησε σε 11 χρόνια κυβερνήσεων αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ.

Αναθαρρούν από τα ποιοτικά στοιχεία δημοσκοπήσεων

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, εξάλλου, επισημαίνουν με νόημα πως τυχόν προσφυγή της χώρας μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία θα απαιτήσει συναινέσεις τις οποίες δεν ευνοεί το εκλογικό σύστημα που ψηφίζεται σήμερα στο Κοινοβούλιο.

Στο ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, αναθαρρούν κι από τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, που θέλουν την ελπίδα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη να παραχωρεί με γρήγορα βήματα την θέση της στο φόβο, κυρίως λόγω των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά και στο προσφυγικό.