Γ. Αμανατίδης: «Ο Τραμπ δεν έλαβε υπόψη τον Μητσοτάκη»

61
Γ. Αμανατίδης: «Ο Τραμπ δεν έλαβε υπόψη τον Μητσοτάκη»
Την εκτίμηση ότι η συνάντηση ΤραμπΜητσοτάκη στις ΗΠΑ δεν είχε τα αποτελέσματα που θα ήθελε η Ελλάδα τόνισε στον Flash Radio 99,4 και στην εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι», ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης.

Ο κ. Αμανατίδης τόνισε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «παρέκαμψε και δεν έλαβε υπόψη τον Κ. Μητσοτάκη, καθώς ήταν ένας μονόλογος προκειμένου να αναπτύξει τις θέσεις του για το Ιράν και το Ιράκ», ενώ από την άλλη «η στάση του Έλληνα πρωθυπουργού για τα τελευταία γεγονότα στη Μέση Ανατολή δεν είναι καλή ως προς τα συμφέροντα της Ελλάδας».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, επισήμανε πως «κάποτε είχαμε ισχυρές θέσεις ως χώρα σε αρκετά πράγματα, ενώ πλέον σημειώνεται μία παραχώρηση. Δεν πάλεψε ο Κ. Μητσοτάκης και η ελληνική διπλωματία δεν έφερε τα αποτελέσματα που θα περιμέναμε ως χώρα».

«Θα πρέπει να προβληματιστεί η ΝΔ»

Απαντώντας για τις δηλώσεις κύκλων της ΝΔ με αφορμή την επικριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο Γ. Αμανατίδης τόνισε ότι «οι δηλώσεις του Τραμπ σε σχέση με την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αμερική, δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να μιλά για “κρεσέντο μικροψυχίας” του ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να την προβληματίσει, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος έβαλε την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ίδια μοίρα με την Ελλάδα. Όταν μιλούν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, θα πρέπει να τα τεκμηριώνουν».

«Δεν μασούσαμε τα λόγια μας ως κυβέρνηση»

Όπως υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «εμείς ως κυβέρνηση δεν μασούσαμε τα λόγια μας. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει στην επίσκεψή του στην Αμερική όλα τα ζητήματα στον Τραμπ. Τέτοια στάση δεν είδαμε με τη Νέα Δημοκρατία, αντίθετα και στο Λονδίνο και στις ΗΠΑ δεν έθεσε καν τα ζητήματα. Όταν πηγαίνεις και λες ότι όλα είναι καλά, στέλνεις λάθος σήματα και παίρνεις απαντήσεις που δεν θέλεις ως χώρα».

Αναφορικά με τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα για τα F-35, ο Γ. Αμανατίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ψηφίσαμε τις αμυντικές δαπάνες. Όταν αφορά θέματα εθνικής ασφάλειας, δίνουμε τη σύμφωνη γνώμη μας. Θα πρέπει να γίνει πάντως ό,τι εξυπηρετεί τη χώρα και κυρίως, θα πρέπει να σταματήσει η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας».

«Να μην εφαρμόζουμε τις πολιτικές του ΔΝΤ»

Σχετικά με το κλείσιμο του γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα, ο κ. Αμανατίδης συνέστησε η Ελλάδα να ξοφλήσει το ΔΝΤ, αλλά να μην εφαρμόζει τις πολιτικές του. «Η αντιμετώπιση που είδαμε έως τώρα, όσον αφορά τους απέργους στον ΟΤΕ, αλλά και τα ζητήματα των εργολαβικών, δείχνουν ουσιαστικά ότι αναστρέφεται το κλίμα. Αυτές είναι οι πολιτικές ΔΝΤ, χωρίς μάλιστα να είσαι σε πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση έδειξε από πολύ νωρίς αυτό το πρόσωπο, κόβοντας το κοινωνικό μέρισμα, αλλά και τώρα που ακούγεται ότι θα κόψουν την 13η σύνταξη την οποία ψηφίσαμε».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε επίσης, ότι «η Νέα Δημοκρατία αντί να προσπαθήσει να δει μπροστά, προτιμά να διαλύσει αυτά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «πιστεύει ότι αν τα δώσει στους εργοδότες, αυτοί θα τα τρέξουν όλα. Δεν γίνεται έτσι».

Για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Αμανατίδης σχολίασε, ότι «θα πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα. Να μην γυρίσουμε σε πολιτικές του παρελθόντος, πρέπει να δούμε πώς θα πάμε στην επόμενη ημέρα. Η χώρα πρέπει να έχει ένα σχέδιο και βάζοντας όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, νομίζω ότι αυτό θα είναι το αποτέλεσμα».

Αναλυτικά όσα δήλωσε στον Flash ο Γ. Αμανατίδης: