Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς: Η σημασία της ακρόασης στις σχέσεις

Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς: Η σημασία της ακρόασης στις σχέσεις

Ανακαλύψτε πώς η ακρόαση ενισχύει τις σχέσεις και πώς μπορείτε να γίνετε καλύτεροι ακροατές. Όλοι διαθέτουμε την ικανότητα της προσεκτικής ακρόασης, αν και δεν την ασκούμε πάντα. Για τους θεραπευτές, αυτή η ικανότητα είναι καθοριστική. Όπως είπε η Γαλλίδα φιλόσοφος Σιμόν Βέιλ, η προσοχή είναι η πιο σπάνια και αγνή μορφή γενναιοδωρίας και πράγματι, η μαγεία που μπορεί να προκύψει μεταξύ δύο ανθρώπων όταν ο ένας ακούει τον άλλον είναι ανεκτίμητη. Ωστόσο, αναρωτιόμαστε: πόσο συχνά ακούμε πλήρως τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή μας; Είμαστε προσηλωμένοι ή απλώς αποσπασμένοι από άλλες σκέψεις και δραστηριότητες, όπως το κινητό μας; Η ενσυνείδητη ακρόαση απαιτεί πειραματισμό και αναγνώριση των στιγμών που αξίζουν την πλήρη προσοχή μας.

Η ποιοτική προσοχή είναι ένα θεμελιώδες βήμα για την οικοδόμηση υγιών σχέσεων. Η ακρόαση μπορεί να συμβαδίζει με διάφορα συναισθήματα, από το φόβο και το θυμό έως την καλοσύνη και τη φιλικότητα. Αυτή η ποιότητα στην ακρόαση δημιουργεί ένα γόνιμο έδαφος επικοινωνίας, ενισχύοντας την αίσθηση στοργής και κατανόησης. Στην αγάπη και στην ακρόαση, η υπερανάλυση μπορεί να μπλοκάρει τη ροή της επικοινωνίας.

Ένας γνωστός όρος στον θεραπευτικό τομέα είναι η ανεπιφύλακτη θετική αποδοχή, που εισήγαγε ο Καρλ Ρότζερς. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στον θεραπευτή να αποδέχεται πλήρως τον θεραπευόμενο χωρίς προϋποθέσεις, υποστηρίζοντάς τον στην αλλαγή μη ωφελιμικών συμπεριφορών. Σημαντικό είναι να κατανοήσουμε ότι η αποδοχή δεν προϋποθέτει συμφωνία με κάθε άποψη ή συμπεριφορά.

Η χρήση ανοιχτών ερωτήσεων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την επικοινωνία, καθώς προάγει τη συμμετοχή και την ουσιαστική αλληλεπίδραση. Για παράδειγμα, οι κλειστές ερωτήσεις, αν και χρήσιμες, συχνά περιορίζουν τις απαντήσεις και τη συζήτηση.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι μπορούμε να αποκτήσουμε πληροφορίες χωρίς να ακουστούν λέξεις. Η ικανότητα να κατανοούμε τα μη λεκτικά σήματα ενισχύει την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση. Είναι σημαντικό να παραμένουμε σε επαφή με το άτομο που μιλάμε καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης, καθώς η προσοχή μας είναι αναγκαία για μια εποικοδομητική συνομιλία.

Η καλή ακρόαση απαιτεί εξάσκηση και δέσμευση, αλλά τα οφέλη της είναι ανεκτίμητα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play