Ανακαλύψτε τις δέκα φράσεις που αποκαλύπτουν την συναισθηματική ανωριμότητα και πώς αυτές επηρεάζουν τις σχέσεις. Η συναισθηματική ανωριμότητα εκφράζεται μέσα από τη δυσκολία ενός ατόμου να διαχειριστεί τα συναισθήματά του με υγιή και κατάλληλο τρόπο. Οι ανώριμοι άνθρωποι συχνά δυσκολεύονται να αναπτύξουν ισχυρές σχέσεις και συνδέσεις με τους άλλους, ενδέχεται να εξαρτώνται από τους γύρω τους για συναισθηματική υποστήριξη ή επιβεβαίωση, λόγω της ανασφάλειάς τους. Συχνά, αυτοί οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ή δεν δείχνουν ενσυναίσθηση για τα συναισθήματα και τις απόψεις των άλλων, γεγονός που αποτυπώνεται σε συγκεκριμένες φράσεις.
Η συναισθηματική ανωριμότητα μπορεί να έχει τις ρίζες της σε δυσλειτουργικές οικογενειακές συνθήκες ή στην έλλειψη υποστήριξης κατά την παιδική ηλικία. Ένα παιδί που μεγαλώνει σε περιβάλλον με υπερβολικό έλεγχο ή, αντιθέτως, αδιαφορία, είναι πιθανό να μην αναπτύξει υγιείς μηχανισμούς συναισθηματικής ρύθμισης. Ακολουθούν οι δέκα φράσεις που είναι χαρακτηριστικές των ανώριμων ανθρώπων:
1. Δεν φταίω εγώ: Αυτά τα άτομα αποφεύγουν την ανάληψη ευθυνών για τις πράξεις τους όταν κάτι δεν πάει καλά.
2. Αν δεν το είχες κάνει εκείνο, δεν θα είχε συμβεί το άλλο: Προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη αλλού για τα δικά τους λάθη.
3. Δεν θα κάτσω να απολογηθώ: Συχνά δεν ξέρουν πώς να ζητήσουν συγνώμη.
4. Είσαι υπερβολικός/η: Χρησιμοποιούν τεχνικές gaslighting για να αποποιηθούν τις ευθύνες τους και να δημιουργήσουν ενοχές στους άλλους.
5. Ναι, ό,τι πεις: Κλείνουν τις πόρτες στην επικοινωνία για να αποφύγουν οποιαδήποτε συζήτηση που δεν τους συμφέρει.
6. Ποτέ δεν το είπα αυτό: Αμφισβητούν την αντίληψη και την μνήμη των άλλων μέσω της ψυχολογικής χειραγώγησης.
7. Αυτό είναι δικό σου πρόβλημα: Με αυτόν τον τρόπο αποποιούνται τις ευθύνες.
8. Αυτό ανήκει στο παρελθόν: Αντί να μάθουν από τα λάθη τους, προσπαθούν να τα ξεχάσουν.
9. Εσύ πάντα/ποτέ δεν…: Χρησιμοποιούν γενικεύσεις αντί συγκεκριμένων παραδειγμάτων, ώστε να θολώσουν την εικόνα.
10. Ήταν απλά ένα αστείο: Επικρίνουν τους άλλους χωρίς να υποστούν τις συνέπειες των δηλώσεών τους.
*Πηγή: Vita*
Πηγή περιεχομένου: in.gr