Μαθήτρια του Πανεπιστημίου Σόφιας διακρίνεται ως κορυφαία συγγραφέας σε παγκόσμιο φόρουμ τεχνητής νοημοσύνης

Μαθήτρια του Πανεπιστημίου Σόφιας διακρίνεται ως κορυφαία συγγραφέας σε παγκόσμιο φόρουμ τεχνητής νοημοσύνης

Η Μαρία Ντρέντσεβα, μια 19χρονη πρωτοετής του Τμήματος Μαθηματικών και Πληροφορικής (FMI) του Πανεπιστημίου της Σόφιας και του INSAIT Institute, έγραψε το όνομά της μεταξύ των κορυφαίων συγγραφέων ενός από τα εγκυρότερα φόρουμ στον κόσμο στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, του ICLR (International Conference on Learning Representations), ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και Επιστημών.

Η Ντρέντσεβα συμμετείχε στη συγγραφή μιας διατριβής που έγινε δεκτή από το φόρουμ, για το οποίο είχαν δηλώσει υποψηφιότητα ερευνητές απ’ όλο τον κόσμο. Η φοιτήτρια συμμετέχει στο τετραετές Πρόγραμμα Explorer του INSAIT, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το ΔΝΤ και βουλγαρικές επιχειρήσεις.

Η Μαρία Ντρέντσεβα αποφοίτησε μετ’ επαίνων από το Mathematical High School της Σόφιας. Η αποδοχή της διατριβής από το ICLR είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχία της στην ερευνητική της καριέρα. Σπουδάζει Πληροφορική στο ΔΝΤ και παράλληλα συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα του INSAIT. Στόχος του Προγράμματος Explorer είναι να κρατήσει στη Βουλγαρία νέους ανθρώπους όπως αυτή και να τους δώσει μια ευκαιρία να συνεχίσουν σταδιοδρομίες παγκόσμιου επιπέδου στην τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνολογία της πληροφορίας παραμένοντας και εργαζόμενοι εδώ, πρόσθεσε το υπουργείο.

Το INSAIT παρέχει μηνιαία υποτροφία 2.000 λεβ για μια τετραετή περίοδο σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας και τα κεφάλαια προέρχονται από δωρεές κορυφαίων τεχνολογικών εταιρειών. Τη διατριβή συνυπογράφουν οι Ίβο Πετρόφ, ο οποίος έχει Μάστερ από το Κέμπριτζ και κάνει τώρα διδακτορικό στο INSAIT, Ντίμιταρ Ντιμιτρόφ -κάνει διδακτορικό στο ETH της Ζυρίχης και είναι ερευνητής στο INSAIT, δρ. Μαξιμίλιαν Μπάαντερ, ερευνητής στο ETH της Ζυρίχης, και καθηγητής Μάρτιν Βέτσεφ, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του INSAIT.

Η διατριβή διερευνά μια προσέγγιση που επιτρέπει σε πολλαπλούς οργανισμούς, όπως χημικά εργαστήρια, να εκπαιδεύουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης με τα δεδομένα τους χωρίς να μοιράζονται μεταξύ τους εμπιστευτικές πληροφορίες. Το φόρουμ ICLR είναι αφιερωμένο στην ανάπτυξη του πεδίου της τεχνητής νοημοσύνης. Κατατάσσεται μεταξύ των 10 κορυφαίων επιστημονικών συνεδρίων παγκοσμίως σε όλους τους επιστημονικούς τομείς.

Loading

Play