Αυξημένο κατά 10% το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού φέτος

Αυξημένο κατά 10% το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού φέτος

Το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι αναμένεται να είναι 10% πιο ακριβό από πέρυσι, επηρεάζοντας τους καταναλωτές. Φέτος, το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για μια τετραμελή οικογένεια αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 10% σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας. Πέρσι, το γιορτινό τραπέζι κόστισε 146,55 ευρώ και φέτος το κόστος ανέρχεται σε 156,02 ευρώ με τα ίδια είδη.

Αναλυτικά, οι τιμές των βασικών προϊόντων διαμορφώνονται ως εξής:

– Γαλοπούλα: 22 ευρώ (2 κιλά)

– Αρνί: 28 ευρώ (2 κιλά)

– Λουκάνικα: 10 ευρώ (1 κιλό)

– Ντομάτες: 0,87 ευρώ (300 γρ)

– Αγγούρι: 0,70 ευρώ (1 τεμάχιο)

– Κρεμμύδια: 0,70 ευρώ (1 ματσάκι)

– Λάχανο: 1,50 ευρώ (1 τεμάχιο)

– Καρότα: 1 ευρώ (½ κιλό)

– Πατάτες: 1,25 ευρώ (1 κιλό)

– Τυρί φέτα: 6,50 ευρώ (½ κιλό)

– Κασέρι γραβιέρα: 9 ευρώ (½ κιλό)

– Κρασί: 16 ευρώ (0,750 γραμ.)

– Αναψυκτικά: 7,60 ευρώ (8 τεμάχια)

– Μπύρες: 4,40 ευρώ (2 τεμάχια)

– Μελομακάρονα και κουραμπιέδες: 17 ευρώ (1 κιλό)

– Γλυκά: 13 ευρώ

– Φρούτα: 3,50 ευρώ

– Γέμιση γαλοπούλας: 13 ευρώ

Με αυτές τις τιμές, το γιορτινό τραπέζι για 4 άτομα θα κοστίσει συνολικά 156,02 ευρώ, δηλαδή 39 ευρώ το άτομο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι καταναλωτές καλούνται και φέτος να προσαρμόσουν τις επιλογές τους ανάλογα με τον προϋπολογισμό τους. Οι τιμές των κρεάτων εμφανίζουν διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με πέρσι, ανάλογα με το είδος που θα επιλέξουν.

Στη Βαρβάκειο, οι τιμές κυμαίνονται από 5 έως 6 ευρώ το κιλό για χοιρινό, ενώ το αρνί και το κατσίκι ξεκινούν από 9 ευρώ το κιλό. Η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, καθώς οι καταναλωτές ετοιμάζονται για τις γιορτές.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play