Εξετάζουμε την ενεργό γήρανση, την παραγωγικότητα, και τις προκλήσεις που θέτει το δημογραφικό στην Ελλάδα. Το δημογραφικό ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο του συνεδρίου που διοργάνωσε το Κέντρο Κρήτης του ΟΟΣΑ στα Χανιά, κάτω από τη γενική ταμπέλα Δυναμική των Πληθυσμών και Οικονομική Ευημερία. Από τον τίτλο των θεματικών πάνελ γίνεται σαφές το μήνυμα του συνεδρίου, που δεν είναι άλλο από το δουλέψτε μέχρι τα βαθιά γεράματα, γιατί χανόσαστε. Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως συμμετείχε σε πάνελ με θέμα Γήρανση και Παραγωγικότητα: Μπορούμε να γερνάμε και να γινόμαστε πιο παραγωγικοί; Ανέφερε ότι η απάλειψη των εμποδίων στην εργασία, όπως η παρακράτηση της σύνταξης για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, μπορεί να προσφέρει λύσεις, μαζί με ευέλικτα προγράμματα απασχόλησης και συνεχή επανακατάρτιση.
Στη χώρα με τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία στην ΕΕ και με ανεργία των νέων άνω του 20%, βρήκαμε τη λύση στο να βάζουμε τους ηλικιωμένους να δουλεύουν, όσο τους κρατάνε τα πόδια τους και το μυαλό τους, για να συμπληρώνουν τις συντάξεις φτώχειας. Ο Αλέν Ντε Σέρες του ΟΟΣΑ τόνισε ότι οι επενδύσεις στην παραγωγικότητα των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων είναι κρίσιμες. Η υποχρεωτική δια βίου μάθηση και η τεχνολογική εξοικείωση των εργαζομένων είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη μείωση των οικονομικών επιπτώσεων της γήρανσης.
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που δημιούργησε Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό, με βασικό του πυλώνα την ενεργό γήρανση, όπως επισήμανε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ενεργός γήρανση αναφέρεται στη διαρκή συμμετοχή στα κοινωνικά και οικονομικά δρώμενα.